Karting • Chrono

Karter Olivier Jonckers toont nu al zijn talent, geïnspireerd door F1-coureur Jérôme d'Ambrosio

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 maart 2019 18:36 • Print artikel

GENK – Pas één jaar ervaring als wedstrijdrijder liet karter Olivier Jonckers zondag in een regenachtig Genk zien dat hij een belofte is. De negenjarige rijder uit Alken werd tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap beste rookie in de Rotax Max Micromax-klasse. Met twee knoeperds van bekers in zijn handen deed de snelle jongeling enthousiast zijn verhaal.

Olivier Jockers podium

“Dat ik een beetje vooraan zou eindigen had ik wel verwacht, maar niet dat ik de beste rookie zou zijn”, zei een blije Olivier. “Iedereen zegt altijd dat ik goed in de regen kan rijden. Ik vind het ook leuk om te doen. Alleen is het wel lastig als er iemand voor je rijdt. Dan zie je niks.”

Dat de talentvolle rijder van topteam GKS Lemmens Power zo sterk reed - hij werd in de finale vijfde in het totaalklassement - kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Hij heeft in de winter hard getraind met zijn trainer en toprijder Rick Dreezen. Twee, soms zelfs drie keer per week was hij op de kartbaan in Genk te vinden. “Ik kan dit circuit wel dromen. Ik ben ook wel op andere banen geweest, zoals in Kerpen, maar dit vind ik de fijnste baan. Ik denk omdat het mijn thuisbaan is en mijn team er zit.”

Dat Olivier is gaan karten is niet zo vreemd. Zijn ouders zijn bevriend met de familie Lemmens van de kartbaan in Genk. Zo kon het gebeuren dat de jonge Alkenaar toen hij nog maar anderhalf jaar oud was op de arm van de voormalige Formule 1-coureur Jérôme d’Ambrosio toekeek bij het WK karten. En al op vierjarige leeftijd was hij voor het eerst achter het stuur van een kart te vinden, op schoot bij Koen Lemmens.

Twee jaar later zat hij voor het eerst zelfstandig achter het stuur. En toen was het hek van de dam. Olivier wilde alleen nog maar karten. Datzelfde jaar trainde hij al eens met d’Ambrosio. Nu wil de jonge Vlaming zelf ook graag Formule 1-coureur worden. Wie zijn favoriete coureur is? “Max Verstappen”, zei hij. “Hij heeft ook veel op deze baan gereden en ik vind hem een goede rijder.”

Olivier Jonckers

Waarom de snelle karter racen zo leuk vindt, laat zich raden. “Ik hou van de snelheid en ik vind het leuk dat ik met vrienden kan racen. Ook vind ik het leuk dat het ieder voor zich is in het karten, dat je het alleen moet doen.”

Dat ging hem in de finale uitstekend af. Olivier, die in de prefinale als vijfde was geëindigd en daardoor op die plek mocht starten in de finale, had een goede start. Hij hield zijn plek vast en kon die in het vervolg zonder problemen vasthouden. Vastberaden sturend bracht hij zijn kart als vijfde over de finish. Een knap resultaat voor de rookie, die vast van plan dit seizoen nog meer moois te laten zien.

Dat zal hij dan doen in het BNL- en het BMC-kampioenschap. Want zijn deelname aan het Nederlands kampioenschap was in principe eenmalig. Hij gaat zich als Belg uiteraard op de Belgische kampioenschappen richten. En zijn ambitie liegt er niet om: “Ik wil in beide kampioenschappen in de top drie eindigen. Dat is een mooie uitdaging!”

Olivier Jonckers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Yontec en Z. Bigatti.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS