Karting • Chrono

Joost Elshuis laat potentie zien: P2 in koningsklasse KZ2! "Leuk gevoel, dat ik het Joey moeilijk kan maken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 april 2019 00:16 • Print artikel

BERGHEM - Vorig seizoen toonde hij al bij de besten in de KZ2-klasse te horen, afgelopen weekeinde onderstreepte Joost Elshuis op zijn CKR-kart hoe goed hij is. De achttienjarige karter uit Albergen werd zondag in Berghem tweede in de finale tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap karting. De prefinale had hij bovendien gewonnen. Dat betekende veel punten voor de titelstrijd in de koningsklasse.

206 Joost Elshuis aan kop

“Natuurlijk ben ik blij. Ik denk dat dit het maximaal haalbare was”, zei een opgetogen Joost na afloop van de huldiging op Circuit Park Berghem. “Als ik in de finale een paar rondjes meer had gehad, had ik misschien nog de overwinning kunnen pakken, maar dat was niet zo dus ben ik tevreden met deze prestatie. De kop is eraf. Ik weet nu wat ik dit seizoen kan verwachten. Ik ben al een keer eerste en tweede geweest in de races.”

Joost is één van de jongere deelnemers in de klasse waarin veelal heel ervaren rijders meedoen. Dat de snelle rijder van CKR Holland desondanks er toch in slaagt zich voorin te melden, zegt iets over zijn kwaliteiten. Bovendien rijdt hij dit seizoen wat meer ontspannen dan in 2018, bekende hij.

“De druk is iets minder omdat ik nu meer ervaring heb en de steun die ik van iedereen in het team krijg. Het vertrouwen in het materiaal en de mensen in het team is groot. Het past allemaal dit seizoen. Dankzij mijn ervaring van vorig seizoen weet ik nu hoe rijders voorin reageren. Je moet de kart echt ertussen drukken, een beetje brutaal zijn. Dat is heel anders dan hoe achterin wordt gereden.”

Zijn resultaat in Berghem was wat dat betreft dan ook niet bepaald uit de lucht komen vallen. De talentvolle Tukker kon het regerend kampioen Joey Hanssen het hele weekeinde moeilijk maken, slaagde erin hem in de prefinale zelfs te kloppen. “Dat is een leuk gevoel, dat ik het Joey moeilijk kan maken. Dat hoop ik zeker vaker te doen. Dat houdt het kampioenschap spannend. Dus wat mij betreft blijft het hier niet bij. Ik doe er alles aan om hem te verslaan”, zei hij met een lach.

Op vrijdag wist Joost al min of meer dat hij snel zou zijn in de races. De vrije trainingen gingen heel goed. De juiste afstelling van de CKR-kart had zijn team dan ook snel te pakken. Bovendien ligt het circuit in Berghem hem wel en kunnen de vruchten geplukt worden van het ontwikkelingswerk aan kart en motor wat teambaas Gerard Roelink de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. “Vorig jaar ging het hier ook hartstikke goed. De kart was vandaag perfect.”

206 Joost Elshuis podium

Dat bleek ook tijdens de finale. “De kart was heel goed aan het begin, maar normaal wordt die tijdens de race iets minder. Nu bleef-ie heel constant. Vanaf het midden tot het einde van de race bleef ik op een tiende van Joey rijden. Op het einde kwam ik zelfs nog iets dichterbij. Het enige waar je dan aan denkt: ik moet hem pakken. Maar je moet ook niet te veel risico nemen. Je moet helder blijven nadenken. Echt je koppie erbij houden.”

Joost richt zich dit seizoen voornamelijk op het NK. Verder rijdt hij ook het WK KZ2 in Lonato. “En ik ga in Lonato nog een paar losse races rijden ter voorbereiding op het WK. Maar voor nu ga ik me natuurlijk richten op het NK. Hopelijk komen er nog een paar mooie resultaten als die van dit weekend bij!”

Joost draagt zijn podiumplaats op aan zijn teambaas Gerard Roelink die er door omstandigheden niet bij kon zijn in Berghem. Verder bedankt hij zijn vader voor het sleutelen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS