Karting • Chrono

Joey Alders maakt intenties duidelijk met clean sweep: "Ik heb er wel voor moeten strijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juni 2017 17:04 • Print artikel

KERPEN – Vanaf het begin van het seizoen telt voor karter Joey Alders maar één ding: de winst in het Nederlands kampioenschap karting in de DD2-klasse. De zestienjarige rijder uit Anna Paulowna maakte zondag op het circuit van Kerpen zijn intenties overduidelijk door alle drie de races te winnen. Daarmee gaat hij nu met elf punten aan de leiding in het kampioenschap.

DD2 Joey Alders aan kop

Het gebeurt niet vaak dat een karter zich tot dagwinnaar laat kronen door alle drie de races te winnen, een zogenaamde clean sweep. Wat de toch al ontzettend knappe prestatie van Joey nog specialer maakte, was dat hij ook de snelste was tijdens de kwalificatie. “Ik ben wel blij, ja”, sprak Joey na afloop nuchter. “Dit is goed voor het zelfvertrouwen, maar ik heb er wel voor moeten strijden, hoor. William was heel snel.”

William is William van der Kaaij, feitelijk zijn enige serieuze nog overgebleven concurrent in de strijd om de Nederlandse titel. De Brabander uit Raamsdonksveer maakte het hem op de Duitse piste dan ook meermaals behoorlijk lastig. Maar steeds kwam Joey bovendrijven. Tijdens de eerste race lag de van poleposition gestarte Joey lange tijd op kop, maar Van der Kaaij haalde hem op een gegeven nog wel moment in. Dat liet de sympathieke Noord-Hollander natuurlijk niet op zich zitten. “Drie ronden voor het einde pakte ik hem terug en kwam ik alsnog als eerste over de streep.”

En dus mocht hij ook in de tweede race van poleposition starten. Deze keer zat Van der Kaaij hem niet op de hielen en zo kon Joey ronde na ronde aan een comfortabele voorsprong werken. Toen hij uiteindelijk dan ook als eerste over de finish was gekomen, was die inmiddels opgelopen tot een riante zes seconden.

Zodoende begon Joey met extra veel zelfvertrouwen aan de derde race. Maar hij had in de eerste twee races veel van zijn banden gevraagd waardoor de snelheid wat minder was. Bovendien begon het vlak voor de race te spetteren en had zijn monteur in allerijl de afstelling veranderd. Toen de race eenmaal begon was het echter weer droog. Drie ronden voor het einde ging Van der Kaaij hem na een touché voorbij en kwam Joey als tweede over de finish. Maar zijn rivaal kreeg drie strafseconden voor die touché en zo won hij de race alsnog. “Dat William en ik zo dicht bij elkaar zitten, is wel mooi”, vond de talentvolle rijder. “Dat houdt de spanning erin.”

Joey Alders winnaar DD2 podium

Het was in Kerpen in ieder geval duidelijk wie de beste in het gehele DD-2veld was. Dat Joey zowel tijdens de kwalificatie als tijdens de races de beste was, was voor hem overigens niet eens de eerste keer. Vorig jaar lukte hem dat ook al tijdens de NK-ronde die op het circuit van Spa-Francorchamps in België werd gehouden. Laat daar nu net ook de volgende ronde van het NK worden gehouden. Kan hij die stunt herhalen? Joey: “Daar ga ik wel voor. De baan ligt me wel. Er zijn weinig inhaalmogelijkheden, dus een goede kwalificatie zal essentieel zijn.”

Joey Alders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roasted, Schepers Racing Service en Zanardi kart.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS