Karting • Chrono

Ilian Bruynseels met weer nieuw baanrecord op Genk naar dagzege tijdens eerste ronde Belgian Max Challenge

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 april 2019 09:33 • Print artikel

GENK - Er stond zondag geen maat op karter Ilian Bruynseels. Alweer niet. De zestienjarige kartbelofte uit het Belgische Hulshout won tijdens de eerste ronde van de Belgian Max Challenge (BMC) zowel de prefinale als de finale in de Rotax Max Senioren-klasse. Bovendien reed de snelle karter uit de stal van Bouvin Power al voor de tweede keer dit prille seizoen een nieuw baanrecord op de kartbaan van Genk.

Ilian Bruynseels winnaar eerste BK Rotax Max met monteur David

“Ik had het wel een klein beetje verwacht hier te kunnen winnen”, zei Ilian met een voorzichtige lach op zijn gezicht. Dat hij de nummer twee in het dagklassement, de Fransman Cesar Gazeaud, niet kende, deed niets af aan het zelfvertrouwen waarmee hij aan de races op zijn thuisbaan was begonnen. “Ik ken deze baan het beste van allemaal en het is ook één van mijn favoriete banen.”

Dat hij er uitstekend uit de voeten kan, bewees hij wel in de kwalificatie. Hij verbeterde zijn eigen baanrecord, dat nog geen twee maanden oud was, met maar liefst drie tienden van een seconde. “De baan was ook supersnel”, verklaarde hij. “Daardoor had ik veel
veel vertrouwen gekregen voor de rest van de dag. Door dat baanrecord wist ik dat ik moest kunnen winnen.”

Dat had hij goed gezien. Want de prefinale won hij vervolgens overtuigend. Hij sloeg kort na de start een gat en bouwde dat gestaag uit tot bijna vijf seconden toen hem het bordje laatste ronde werd getoond. “Toen ik daarna over start-finish kwam, dacht ik dat al gewonnen had. Ik vertraagde, maar even later realiseerde ik me dat er niet met gele vlaggen werd gezwaaid. De rest achter me kwam snel dichterbij, maar gelukkig ging ik net op tijd weer op het gas. Ik had nog een seconde voorsprong over.”

De finale was ondanks de consternatie in de laatste ronde van de prefinale, uiteindelijk toch spannender voor Ilian. Hij behield zijn poleposition na de start weliswaar, maar hij slaagde er nooit in een echt gat te slaan met de nummer twee. Die bleef de hele race op slechts enkele tienden van een seconde achter Ilian rijden. “Hij zat steeds in mijn slipstream, maar ik bleef gewoon rustig. Ik probeerde mijn beste tempo te rijden. Soms maakte hij foutjes waardoor ik mijn voorsprong iets kon vergroten. Zelf heb ik geloof ik maar één foutje gemaakt.” En uiteindelijk was de overwinning dus voor hem.

Ilian Bruynseels winnaar eerste BMC Rotax Max op Karting Genk

De twee zeges betekenden voor Ilian de voortzetting van een toch al succesvol seizoen tot dusver. Zo werd hij tijdens de BNL Kick-Off derde in het eindklassement en won hij twee weken geleden de eerste ronde van het BNL-kampioenschap. Als een complete verrassing komen die prestaties niet, stelde Ilian. “Vorig seizoen was ik al snel. Ik heb toen veel van mijn fouten geleerd. Ik heb nu natuurlijk ook meer ervaring. Daar profiteer ik van."

Ilian rijdt zich met deze zege opnieuw flink in de kijker. Het talent is dan ook op zoek naar sponsoren om zijn internationale campagne voort te zetten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS