Karting • Chrono

Eerste jaar KartAcademy loopt gesmeerd: “Broeikamer voor kinderen die willen racen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 september 2018 14:28 • Print artikel

Tijdens het NK viertakt van Chrono Karting op Raceway Venray kwamen in diverse klassen talentvolle coureurs van de KartAcademy in actie. Stuwende krachten achter dit project van Kart Centrum Lelystad zijn Ricardo Romkema en Indy Dontje. Zij zagen in de RK1 de coureurs Morris Schuring en Jenson de Leeuw de klasse domineren. In de Parolin Rocky-klasse zag teamcaptain Romkema diverse talentjes in de top tien strijden. Ook Arthur Dontje, die achter de schermen veel doet voor de kartsport, genoot met volle teugen van de races. Hij licht alvast een tipje van de sluier rond de Rookie4Shift en de nieuwe ID Junior Engine.

Kart Academy van KCL levert veel talent


“Het was een subliem weekend”, blikte Ricardo Romkema terug. “In de Rocky-klasse gaat het elke race beter. De kwalificatie moeten ze nog leren, dan staan we verder naar voren. Het is wel een mooie klasse om te zien met zoveel rijders. Veel inhaalacties op de baan en super spannende races. In de andere klasse: RK1 hebben we dit weekend gedomineerd.”

Team Kart Academy KCL

Ook Arthur Dontje, groot promotor van de kartsport, keek met een grote smile naar de mooie races op de kartbaan in Venray. “Ik wil allereerst een compliment maken voor dit prachtige circuit. Het is geweldig om er zo’n baan bij te hebben. Ik heb fantastische races gezien. Veel sportiviteit en veel nieuwe coureurs erbij. Het groeit gelukkig weer en zo gaat het de goede kant op.”

Romkema heeft samen met Indy Dontje een kartteam van zo’n twintig man samengesteld. Kartcentrum Lelystad dient daarbij als thuishaven voor het team. “We creëren een broeikamer voor kinderen die willen racen. Via het Kartfestival komen ze naar ons en wij stomen de coureurs en hun ouders klaar voor het NK. Ze krijgen begeleiding in alle facetten. We geven de ouders tips over de afstelling en de kinderen hoe ze moeten rijden. Ze zullen het toch zelf moeten doen.”

Na een conceptfase is de KartAcademy dit jaar voor eerst in bedrijf. “Het concept was er al, we hebben vooral rust en structuur gecreëerd”, zegt Romkema. “Het loopt gesmeerd en iedereen kent zijn taak. Ons motto is niet voor niks dat ze moeten blijven rijden. We willen geen uitvallers zien tijdens een weekend. We doen ook alleen het NK viertakt. Daarna zullen ze hun vleugels moeten uitslaan en hopelijk zijn ze daar klaar voor.”

Arthur Dontje zit vooral niet stil en wil de kartsport naar een hoger plan tillen. Voor de komende tijd liggen er al nieuwe interessante plannen klaar. “We hebben een nieuwe motor ontwikkeld. Het is de eerste schakelmotor op een viertakt. Samen met KTM hebben we de motor ontwikkeld en we hebben het Rookie4Shift genoemd. We proberen het zo goedkoop mogelijk te houden. De karts met motor zijn niet te koop, maar je kunt ze leasen.”

RK1

De RK1-klasse gaat volgend seizoen zijn laatste jaar in. “In het overgangsjaar komen we met een ID Junior Engine, een motor ontwikkeld door KTM, met een echt kartblok, viertakt, water gekoeld en het chassis is vrij. Dat gaan we in 2019 introduceren en een jaar later willen we volle velden en doorstoten. Binnenkort komen we met meer nieuws!”

Kijk HIER voor meer info over de Kart Academy, Kartlessen op KCL, Kart centrum Lelystad en de 24U van Nederland!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS