Karting • Chrono

Dani van Dijk toont zijn potentie in Kerpen en eindigt knap als derde in NK-eindstand

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 oktober 2015 11:13 • Print artikel

KERPEN - Het hele jaar al snel bewees Dani van Dijk tijdens de afsluiter van het NK Rotax Max in Kerpen dat hij definitief bij de top van het veld in de MicroMax-klasse hoort. De karter uit Diemen eindigde op de fameuze Erftlandring in Duitsland, waar Formule 1-grootheden als Michael Schumacher en Sebastian Vettel hun loopbaan begonnen, knap op de tweede plaats in het dagklassement. Daarmee finishte Van Dijk ook nog eens op een schitterende derde positie in het Nederlands kampioenschap. Vol trots stond hij dan ook op het podium!

Dani van Dijk racexpress

Dat het een mooi weekeinde kon worden, toonde Dani (11) al in de kwalificatie. Met zijn vijfde tijd bewees hij dat hij qua snelheid vooraan moest kunnen rijden. Toch was hij niet tevreden. Het had namelijk nog beter gekund, wist de ambitieuze coureur uit de talentenopleiding van Pierre Redeker. “In de training was ik steeds één van de snelsten”, legde hij uit. “Ik denk dat het door de zenuwen kwam dat ik geen snellere tijd reed. Daadoor kwam er niet uit wat ik in me had. Ik wist natuurlijk dat het een belangrijke dag was omdat vandaag het kampioenschap bepaald zou worden.”

Tijdens de eerste race toonde Dani dat hij, zoals hij tijdens de trainingen al had bewezen, inderdaad bij de snelsten hoorde. De zenuwen waren overboord gezet en hij ging ervoor. De getalenteerde Noord-Hollander reed bij de start brutaal van de vijfde naar de derde plaats. Daarna bleek het lange tijd ietwat lastig het tempo in de kopgroep te volgen. Dat had met de bandenspanning te maken, wist Dani. “Als die wel goed was geweest, had ik misschien wel tweede kunnen worden”, zei hij.

Ook tijdens de tweede race kende Dani een goede start en zodoende reed hij weldra op de tweede plaats. Daarna ontspon zich een interessant gevecht. Het was vaak wisselen van positie en toen de finishvlag uithing, kwam hij als vierde over de finish. Misschien niet helemaal het resultaat waarop hij had gehoopt (Dani: “Ik wil altijd op het podium komen”), het was niettemin een uitslag om trots op te zijn.

Toch wist Dani dat hij nog beter moest kunnen. Dat die gedachte terecht was, bewees hij op overtuigende wijze in de derde race. Na weer een bliksemstart eiste hij kordaat een plekje in de voorste gelederen op. Dat betekende in eerste instantie de derde plek achter Rik Koen en Justin Polman, maar nadat Justin de pits moest opzoeken wegens een probleem met zijn kettingkast, was de tweede plaats de zijne.

Dani van Dijk P3 in NK Micro Max

Op dat moment bleek al wel dat Rik te ver weg was om ook nog voor de overwinning te gaan. Daar stond tegenover dat Dani zijn tweede plek mooi kon consolideren en zo een fraaie afsluiter van zijn seizoen beleefde. “Ik ben er heel tevreden mee. Ik ben ook nog derde totaal in het NK geworden. Mooi natuurlijk, maar het zelfs nog iets beter gemogen”, bleef hij kritisch op zichzelf. “Halverwege het seizoen heb ik namelijk tweede gestaan, maar toch ben ik erg blij met deze prestatie. Als je derde wordt in zo'n mega-veld, dan is dat niet verkeerd.”

Dat was trouwens lang niet slecht, want het was pas zijn eerste volledige seizoen in de MicroMax. Dani: “Ik heb het maximale eruit gehaald dit jaar, denk ik. Nu ga ik er in de winter flink tegenaan. We gaan veel testen en trainen om volgend jaar nog beter te zijn!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS