Karting • Chrono

Dani van Dijk in de spotlights: stijgende lijn, beste rookie en grote beker

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 april 2016 20:38 • Print artikel

HAHN - Elke race eindigde hij weer een plekje hoger tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in Hahn. Door die fraaie opmars werd Dani van Dijk de beste rookie van de dag in de Minimax-klasse tijdens het afgelopen NK. De talentvolle karter uit Diemen glunderde na zijn prestatie dan ook van oor tot oor toen hij zijn trofee in ontvangst mocht nemen uit handen van omroeper Frens Langenberg.

Dani van Dijk in de spotlights

Dani komt in deze klasse steeds beter in zijn ritme. Dat belooft nog wat voor de toekomst, want hij is eerstejaars in de Minimax en begint zich steeds nadrukkelijker voorin te melden. Niet voor niets won hij de prijs van beste rookie, een wapenfeit waarop de twaalfjarige rijder dan ook heel trots was. “Ik ben heel tevreden”, zei hij met een grote lach op zijn gezicht. “Ik kende de baan van tevoren al een klein beetje, maar moest toch zoeken naar de ideale lijn. Na een dag rijden wist ik het weer en begon ik de baan echt onder controle te krijgen.”

Dat leverde hem zaterdag op de Duitse baan een nette twaalfde tijd op tijdens de kwalificatie in de drukbezette Minimax-klasse. Dani: “Dat was beter dan verwacht, want de trainingen gingen die dag niet zo heel goed.” Maar met die meevaller voelde hij dat er tijdens de races wat te halen was. Dat liet hij tijdens de eerste race blijken ook. Dani kende een heel goede start en was na de eerste bocht al opgeschoven van plaats twaalf naar plaats zeven (!). “Wel was er heel veel tegenstand. Ik werd helaas nog door één jongen ingehaald, de achtste plek kon ik daarna wel vasthouden. Dat was wel te doen, al was het wel echt vechten voor je plekje. Maar daar leer je van.”

Tijdens de tweede race had hij opnieuw een superstart. Hij sprong van acht naar vijf en probeerde aansluiting te krijgen bij de kopgroep. Dani: “Het was wel zwaar, maar ik sloeg me erdoorheen. Tijdens de race komen er zoveel G-krachten op je lichaam. Tot en met ronde twaalf heb ik alleen gereden, maar ik ben wel tevreden.”

MiniMax start

Daartoe had hij ook alle reden, want hij had zich immers weer een plaatsje verbeterd.
Toch kon het zelfs nog beter, zo liet Dani zien tijdens de slotrace van het weekeinde in Duitsland. Ook in die derde race had de talentvolle Noord-Hollander een heel goede start, waarin hij als vijfde door de eerste bocht kwam. Die positie bood hem een mooi uitgangspunt voor de rest van de race én het beste resultaat van het weekeinde bovendien. “Ik heb de hele race met teamgenoot Jort Coone gereden. In de laatste twee ronden kwam er een groepje vlak achter ons te rijden. Toen zijn we verdedigend gaan rijden en kwamen ze ons niet voorbij. Zo ben ik zesde geworden en werd ik eerste bij de rookies.”

Een knap resultaat; de topposities beginnen te lonken voor Dani. En dat voor een eerstejaars rijder in de Minimax-klasse. Met de rookieprijs kreeg hij een tastbaar bewijs dat hij op de goede weg is. Nu is het een kwestie van proberen die opgaande lijn vast te houden tijdens de derde NK-ronde op de Landsard in Eindhoven. Dani wist het ook. Hij keek er al naar uit. “Daar hoop ik nog beter te presteren!”

Dani van Dijk wordt gesteund door Redeker Motorsport en Keurslager Michel en Miriam Schöningh uit Diemen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS