Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn ziet kart vliegen, maar doet met tweede plaats goede zaken in NK

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2018 13:47 • Print artikel

EINDHOVEN – Met grote stappen heeft Christiaan de Kleijn zondag progressie gemaakt in de stand van de Minimax-klasse van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De dertienjarige karter uit Bosch en Duin werd na een knap herstel tweede in de finale. Dat hij in de prefinale ook op die plek was geëindigd, betekende een hoop punten voor het kampioenschap. Daarin is hij na drie NK-ronden nu opgerukt naar de tweede plaats.

Startcrash MiniMax Christiaan de Kleijn

“Ik ben heel tevreden”, zei Christiaan. “Ik had wel verwacht in de top vijf te eindigen.” Nou ja, dat lukte, al was het dus een heel stuk beter. Echt verrassend was dat overigens niet, want tijdens de kwalificatie had hij met de vierde tijd al laten zien wat hij in zijn mars had.

Dat resultaat betekende dat hij van de vierde plaats moest starten in de prefinale. Christiaan had daarin een wereldstart, want na de eerste bocht lag hij al op de tweede plaats. Maar kort erna werd met de rode vlag gezwaaid omdat zes rijders op elkaar waren geknald. Bij de rollende herstart had Christiaan niets meer te duchten van de nummer drie en vijf aangezien zij door de crash tijdens de eerste race waren uitgevallen. Hij ging echter van zijn lijn voordat de rode lichten waren gedoofd. Dat kwam hem jammer genoeg op drie strafseconden te staan.

Hoewel dat uiteraard ongunstig was, stond het een goed resultaat niet in de weg, zo bleek weldra. “Ik had op een gegeven moment een voorsprong op de nummer drie en ging achter Dani (van Ruiten, de raceleider, red.) aan. Hij ging net een paar honderdsten per ronde harder en liep langzaam op me uit.” Ondertussen slaagde de jonge Utrechter erin om zijn voorsprong naar de nummer drie uit te breiden naar zo’n vier seconden. Op de finish was dat genoeg om zijn tweede plek te behouden, ondanks de drie strafseconden.

Zodoende mocht hij ook in de finale van de tweede plaats starten. De start ging niet heel goed, want een andere rijder vloog in die eerste meters bovenop zijn kart. Christiaan: “Ik werd daardoor het gras ingeduwd en lag daarna op de tiende plaats. Daarna heb ik ze allemaal terug ingehaald en ben ik bij ze weggereden. Dani kon ik niet meer inhalen, die was toen al zes seconden weg. We reden ongeveer dezelfde tijden, dus ik kwam ook niet dichterbij.”

Christiaan de Kleijn

Nee, frustrerend was dat niet, verzekerde Christiaan. “Ik was blij met P2. Toen ik er na de start afgeduwd werd, dacht ik: dit wordt niks meer.” Maar dat bleek dus alleszins mee te vallen voor de talentvolle rijder, die met het mes tussen de tanden een magnifieke inhaalrace tentoonspreidde. Hij staat nu tweede in de stand om het Nederlands kampioenschap achter Dani van Ruiten. “Voor het weekend stond ik nog vijfde. Ik wil nog proberen zo hoog mogelijk te eindigen.”

De volgende kans die hem dichter bij het laten uitkomen van die droom kan brengen, krijgt Christiaan over drie weken in Kerpen. Het is een baan waar hij pas één keer eerder reed. Dat was tijdens de eerste race om de Winter Cup van NK-organisator Chrono. Destijds werd hij tweede, dus hij kan er uitstekend uit de voeten. “Ik vind het een leuke baan. Je rijdt er mooi door de bossen en de baan loopt omhoog en omlaag. Dat vind ik leuk. Ik kijk er naar uit!”

Christiaan de Kleijn bedankt team CRG Holland, Dennis de Bruijn, zijn monteur Chris Sterken, MDK Containers en al zijn sponsors.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS