Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn geeft master class in verdedigen tijdens NK karten in Kerpen: "Hele leuke race"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juni 2018 08:02 • Print artikel

KERPEN - Met de tweede plaats in het dagklassement deed Christiaan de Kleijn afgelopen weekeinde opnieuw goede zaken in het Nederlands kampioenschap karting. De dertienjarige inwoner van Bosch en Duin bewees tijdens de vierde ronde andermaal dat hij bij de besten van het veld hoort in de sterk bezette Rotax Minimax-klasse. In een spannende finale bewees hij zijn mannetje te staan door ronden lang zijn podiumpositie met succes te verdedigen.

Christiaan de Kleijn naar podium

Het was na afloop dan ook een tevreden Christiaan die zijn relaas deed op het Duitse circuit van Kerpen. Na zijn winst in de regenachtige kwalificatie (waarin hij bijna zes tienden van een seconde sneller was dan de nummer twee), de prefinale waarin hij tweede was geworden, was de finale er één vol actie en spanning. Hij was weliswaar snel, maar na zo’n zeven ronden begon de concurrentie achter hem aan te dringen en moest hij de rest van de race verdedigen. “Ik probeerde mijn concentratie zo goed mogelijk vast te houden”, legde beloftevolle racer uit. “Dat is goed gelukt. Uiteindelijk is het een heel leuke race geworden. Misschien wel de leukste die ik ooit heb gereden.”

Hij mocht met recht trots zijn dat hij de tweede plaats behield tot op de finish. Nooit maakte hij een fout, nooit gaf hij de concurrentie de kans er voorbij te komen. “En ik heb nog nooit een race gereden waarin ik zoveel heb moeten verdedigen. Gelukkig heb ik geen fouten gemaakt. Ik ben tevreden over het weekend, al had ik wel gehoopt Dani te kunnen bijhouden.” Daarmee doelde hij Dani van Ruiten, de winnaar van de prefinale en de finale. Maar in de prefinale, waarin hij van poleposition was gestart, had Christiaan weinig grip met de achterbanden waardoor zijn kart veel gleed. “Maar dat is geen excuus, hoor. Dani was gewoon te snel. Hij reed elke ronde één à twee tienden bij me weg. En in de finale kon hij wegrijden omdat ik druk was met verdedigen.”

Niettemin had Christiaan met zijn tweede plaats zijn tweede plek in de tussenstand van het Nederlands kampioenschap verstevigd. Hij wist dan ook dat hij tot de absolute favorieten behoort voor de strijd om de podiumplaatsen in de eindstand. “Ik heb de schade beperkt en ik mag een race schrappen”, wist de jonge Utrechter, die de eerste plaats in de eindstand ambieert.

Christiaan de Kleijn en Chris Stercken

Na vier ronden is het NK nu halverwege. Er is dus nog van alles mogelijk. Christiaan weet bovendien dat hij de snelheid heeft om te kunnen winnen, zoals hij liet zijn tijdens de tweede race van de Winter Cup, die hij won. In Kerpen had hij bovendien zijn verdedigende capaciteiten verbeterd. Dat kan later in het seizoen nog eens goed van pas komen.

Zijn volgende race is de vijfde ronde van het NK. Die wordt gehouden op het circuit van Spa-Francorchamps in België. Die kent hij nog van vorig jaar. Toen won hij er als rijder van de NAB. “Het is een leuke, mooie baan, waar ik mooie herinneringen aan heb. Ik heb er nu al zin in!”

Christiaan de Kleijn bedankt team CRG Holland, Dennis de Bruijn, zijn monteur Chris Sterken, MDK Containers en al zijn sponsors.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS