Karting • Chrono

Broertjes Van de Pavert laten zich voorin zien in NK-tweetakt: "Racen in een tweetaktkart wel echt gaaf"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2019 00:15 • Print artikel

VENRAY – Dit jaar overgestapt van het Nederlands kampioenschap viertakt naar het meer prestigieuze NK tweetakt laten de broertjes Mika en Ralph van de Pavert uit Veenendaal zien dat ze meteen hebben aangepikt bij het hogere niveau. Tijdens de derde ronde van het kampioenschap in Venray werd tienjarige Mika zondag tweede overall in de Rotax Max Micromax-klasse. Zijn twee jaar oudere broer Ralph werd derde bij de rookies in Minimax-klasse.

van de Pavert

“Ik ben echt heel blij”, zei Mika die zijn eerste podiumplaats sinds zijn overstap naar het NK tweetakt vierde. “Vanaf de trainingen ging het dit weekend al goed. In de kwalificatie was ik vijfde. Daar was ik redelijk tevreden mee. Al kan het altijd beter natuurlijk.”

Terugblikkend op zijn overstap naar het NK tweetakt is hij blij dat hij de switch heeft gemaakt. “Ik vind racen in een tweetaktkart wel echt gaaf. Het is uitdagender dan viertakt en het gaat harder. Al is het wel moeilijker dan ik had verwacht.” Dat bleek zondag echter niet uit zijn resultaten. Mika werd zowel in de prefinale als in de finale tweede. Hij had er zichzelf wel een beetje mee verbaasd, bekende hij. “Waarom ik zo sterk was dat ik het podium heb gehaald, weet ik niet. Wel train ik meer dan vorig jaar.”

Na zijn tweede plaats in de prefinale wist Mika, die vorig jaar derde werd in het NK in de Parolin Rocky-klasse, dat hij in de finale een goede kans maakte op nog een mooie uitslag. “Ik hoopte op een goede start en dat lukte ook. Ik ben gelijk met Kasper (Schormans, red.) door de eerste bocht gegaan.” Maar de snelle Gelderlander hield op zijn Energy kart zijn concurrent achter zich en kon zo als tweede zijn race vervolgen. “Later kwam Kasper wel dichterbij, dat was spannend. Gelukkig kon ik mijn hoofd goed koel houden en ben ik tweede geworden.”

Mika van de Pavert

Ook voor zijn oudere broer Ralph was de derde ronde van het NK goed voor een klinkend resultaat. Hij rijdt één klasse hogere dan Mika en slaagde erin derde rookie te worden op de Limburgse piste. Daarvoor werd hij in de prefinale en finale respectievelijk achtste en negende. Toch was hij niet helemaal tevreden. “Er had meer ingezeten”, bekende hij. In de finale zat iemand aan de binnenkant op het laatst. Er was geen ruimte en moest ik rechtdoor in een bocht. Dat kostte me drie plekken.”

Niettemin haalde Ralph, die vorig jaar tweede werd in het NK in de Parolin Rocky-klasse, toch nog het podium bij de rookies. Ook hij was, net zoals broertje Mika, blij met de overstap naar het NK tweetakt. “Rijden in een tweetaktkart is heel anders dan in een viertakt. Het is echt gaaf. Ook de sfeer op de banen is anders. Rijders zijn hier nog fanatieker. Ik vind dat mooier.”

Over zijn ontwikkeling dit seizoen was hij tevreden. “Het komt allemaal wel goed, denk ik. Ik rijd voorin in de middenmoot. Ik ga nog harder knokken om nog verder naar voren te komen”, toonde hij zich strijdbaar. Bovendien heeft hij een stevige ambitie: “Ik wil in de top vijf eindigen en in ieder geval de top drie halen bij de rookies!”

Ralph en Mika van de Pavert worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Ben van de Pavert Sanitair.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS