Karting • Chrono

Aanstormend talent Max Tubben verbaast alles en iedereen, zege in de KZ2

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2016 19:23

HAHN - Eigenlijk kan het niet, zou je zeggen: hij is met afstand de jongste coureur van het veld, de kleinste ook, hij rijdt in de snelste klasse van het Nederlands kampioenschap karting en wordt doodleuk dagwinnaar. Tijdens de tweede ronde van het NK op het circuit van Hahn sjeesde het aanstormende talent Max Tubben uit Nieuw-Weerdinge naar de eindzege in de KZ2-klasse door de tweede, eerste en eerste plaats in de respectievelijke races voor zich op te eisen. Het leverde hem ook nog de titel ‘Driver of the day op’.

Max Tubben wint NK in Hahn

Vergelijkingen met een andere Max..., de bekende Max Verstappen, die zijn er wel. Verstappen reed ook jarenlang op CRG en won als jong broekie van oudere tegenstanders. Max Tubben rijdt ook op CRG en wint nu als jonkie van 14 ook van meer ervaren rijders in de schakelkarts.

Beter had zijn weekeinde dus nauwelijks gekund. Nou ja, vooruit, hij had de eerste race ook nog kunnen winnen. Maar reken maar dat Max Tubben maar wat trots was op zijn fenomenale resultaten in Duitsland. “Ik ben hier hartstikke tevreden mee”, sprak hij eufemistisch. “Dit geeft veel zelfvertrouwen. Maar ik ben wel verbaasd hoor. Ik had dit echt niet verwacht.”

Hij was niet de enige. Waarschijnlijk had niemand verwacht dat de benjamin van de KZ2 uit Drenthe zo sterk voor de dag zou komen. Wat heet, pas veertien jaar zijn en veel ervarener mannen doodleuk het nakijken geven in de meest prestigieuze klasse die het NK kent. Maar denk niet dat hij het makkelijk vond. “Dat schakelen is zwaar voor je armen hoor, op dit technische circuit. Vooral bij de doordraaier na het lange rechte stuk.”

Dankzij zijn klinkende dagoverwinning heeft Max zijn doelstelling voor dit seizoen maar naar boven bijgesteld: top drie. Niet verkeerd, voor een piepjonge eerstejaars maar zo talentvolle schakelkarter. “Ik probeer het gewoon zo ver mogelijk te schoppen met karten, ook in het EK en het WK.” Want Tubben is ambitieus. Hij wil zo snel mogelijk hogerop op de ladder van de sport.

Max Tubben

Het is een logische ambitie voor iemand die al op zijn vierde (!) begon met karten. Geïnspireerd door zijn vader, die zijn eigen kart had, wilde Max ook graag eens gaan karten. Na zijn eerste rondjes op circuit de Pottendijk in Emmen wilde Max meer. Na enkele clubwedstrijdjes ging hij op zijn zesde het NK racen bij de Mini Junioren op een 60cc-kart.

Hoewel hij zondag ongekend sterk reed, was zijn superieure optreden op vrijdag nog niet evident. “Nee, vrijdag ging ik nog niet zo best”, erkende hij. Gelukkig had hij zaterdag de snelheid wél te pakken. “Ik was bijna de hele dag het snelst. Toen ik tijdens de kwalificatie de baan op ging, kwam de rest ook snel de baan op”, zei hij met een lach.

Tijdens de eerste race had Max, die poleposition had getraind, nog een mindere start. Hij kwam als vierde door de eerste bocht, achter Finn Kooijman. Na een strijd met Finn en Guus Spekken kwam Max bovendrijven en raasde zo naar de tweede plaats. In de tweede race had hij wel een goede start, denderde hij als de nummer één door de eerste bocht, maar maakte Bard Verkroost het hem moeilijk. “Hij liep op me in, maar daarna liep ik weer op hem uit en zo ging het de hele race door.” Maar nooit hoefde Max zijn koppositie af te geven.

Tijdens de derde race deed hij die prestatie nog eens dunnetjes over. Hoewel hij wegens een jumpstart drie strafseconden kreeg, bracht het hem niet in de problemen. Want zijn voornaamste tegenstrever Bard Verkroost kreeg in die race dezelfde straf opgelegd en zo hoefde Max, die bij de start opnieuw de koppositie had gegrepen en als eerste over de finish kwam, niet te vrezen voor zijn tweede overwinning van de dag. “Bard kon me wel bijhouden, deed nog een poging me nog in te halen, maar die lukte niet.”

En nu dan? Zich stiekem toch maar richten op de titel? Zover wilde Max Tubben niet gaan. “Maar de titel zou wel heel mooi zijn!”

Max Tubben bedankt Frits Duizendstra voor de super begeleiding en super motoren, CRG Holland, alle sponsoren, zijn vader en moeder, Caprotech, Tuindeco, Heipro, MMT, Eco-keukens, RM Kartracing.nl, Viscaal.de, Kartcircuit Pottendijk, Heidema Assurantiën en Remmont BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS