Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Dries Vanthoor wint in Monza, Robin Frijns drive-through vanwege te korte pitstop

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 april 2018 09:11 • Print artikel

Belgian Audi Club Team WRT, Lord of the Rings in de Tempel van de snelheid! Wat een race en wat een zege voor Alex Riberas, Christopher Mies en Dries Vanthoor! Twee weken na de lancering van de Sprint Cup in Zolder, hield de Blancpain GT Series Endurance halt in Monza. Sinds het begin van de competitie in 2011 heeft Belgian Audi Club Team WRT nog nooit kunnen winnen op het Italiaanse circuit. Niet alleen omdat de goden van de ‘Tempel van de snelheid’ hun zegen niet wilden geven aan de Lord of the Rings, maar ook omdat de Audi R8 LMS niet meteen in het voordeel is op de lange rechte stukken. Na drie uur racen smaakte de overwinning behaald in Monza dan ook bijzonder zoet.

Blancpain GT Series Endurance Monza Belgian Audi Club WRT

Aan het stuur van de #1 speelden Alex Riberas, Christopher Mies en een Dries Vanthoor in bloedvorm een hoofdrol tijdens de kwalificatiesessies. Vanthoor eindigde bovenaan in Q1 en, na de berekening van het gemiddelde van de drie chrono’s (nieuw in het reglement), bezette het trio de derde plek op de startgrid.

In de wedstrijd viel de ‘Belgische’ Audi nooit buiten de top 5. De strategie was om Dries Vanthoor op weg te sturen voor het slotuur met vers rubber, bewaard tijdens de vrije trainingen. De Limburger vertrok op de vierde plek en maakte van het nieuwe schoeisel gebruik om verleden tijd te maken van de Ferrari SMP Racing, daarna de Lamborghini Grasser Racing Team en uiteindelijk, na een duel van een zeldzame intensiteit, de Mercedes van Strakka Racing. Na een inhaalbeweging buiten de circuitlimieten op de rechte lijn, moest hij de eerste plek weer afgeven aan Maximilian Götz, maar de Duitser liep vervolgens dezelfde straf op, omdat hij Dries in het gras had geduwd in de aanloop naar de eerste chicane. Vervolgens kon niets een eerste zege voor Belgian Audi Club Team WRT in Monza nog in de weg staan!

Voor de bemanning van de andere R8 LMS zijn de conclusies wisselvalliger. Robin Frijns, Stuart Leonard en Sheldon van der Linde werden zevende aan het stuur van de #17, maar zullen spijt hebben van een Drive Through vanwege een te korte pitstop. Maar ondanks die straf bewijst hun opmars vanop de zestiende startplek dat de Belgian Audi Club in de zevende hemel was dit weekend. Deze nieuwe zege in de Endurance Cup – de eerste sinds de Nürburgring in 2014 – komt op het ideale moment. Weldra het vervolg!MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS