Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Laurens Vanthoor fantastisch debuut in Macau: "Gave ervaring"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 november 2008 09:12 • Print artikel

MACAU - Laurens Vanthoor heeft tijdens de 55e Macau Grand Prix voor een daverende stunt gezorgd door als zesde te finishen. En dat bij zijn debuut! In een spannende race die werd gekenmerkt door vele crashes profiteerde Vanthoor met goede rondetijden en fraaie inhaalacties optimaal van de diverse misstappen van zijn concurrenten. In de slotfase van de vijftien ronden tellende race wist het Belgische talent zijn positie op zijn achtervolgers met succes te verdedigen en kwam uiteindelijk als zesde over de meet.

Laurens Vanthoor super debuut in Macau

In de warming-up voorafgaand aan de prestigieuze Macau Grand Prix zocht Vanthoor met een gewijzigde set-up de 6120 meter lange baan op. Vanthoor benutte de twintig minuten durende training volledig om een snelle tijd op de chrono’s te zetten. Hij eindigde de sessie als zeventiende. In de hoofdrace kwam Vanthoor opnieuw niet goed van zijn plaats. Door een haperende koppeling sloeg zijn motor bijna af, waardoor hij zes posities moest prijsgeven. Toen hij zijn weg vervolgde naar de eerste bocht ‘Mandarin’ profiteerde hij van de eerste crash, waarbij Sam Bird en Roberto Streit waren betrokken. De safetycar kwam er onmiddellijk aan te pas om beide auto’s te verwijderen. Na de herstart verschalkte Vanthoor een concurrent op het rechte stuk, waardoor hij doorschoof naar de twaalfde plaats.

Daarna zat Vanthoor in de sandwich met Renger van der Zande en Jon Lancaster. De Belgische rijder zat echter te kort op Lancaster om hem te passeren, remde vervolgens iets te laat en ging wijd tegen de muur. Van der Zande wist hem hierdoor te passeren, maar Vanthoor behield de aansluiting. Halverwege de race wist Vanthoor opnieuw een rijder te pakken toen de volgende crash zich aandiende. De zeventienjarige rijder denderde zo de toptien binnen. Na de herstart passeerde hij met een fraaie inhaalmanoeuvre nog een rijder en lag op de achtste plaats. Vier ronden voor het einde schoof Vanthoor zelfs door naar de zesde plaats, toen Kei Cozzolini en Daniel Campos-Hull elkaar toucheerden. Doordat zijn naaste achtervolgers steeds dichterbij kwamen, moest Vanthoor alles uit de kast halen om zijn plaats te behouden. Ofschoon ze met drie wagens breed naast elkaar reden, trok Vanthoor telkens aan het langste eind en hield de deur rondenlang goed dicht. Zijn portie vechtlust werd beloond met een zesde plaats.

LAURENS VANTHOOR: “Vooraf was ik al erg tevreden wanneer ik de toptien zou halen, maar een zesde plaats is natuurlijk fantastisch! Ik heb precies gedaan wat van mij werd gevraagd en dat betaalt zich uit. Een beter resultaat is niet mogelijk. Macau is echt een heel gave ervaring. Je rijdt van muur naar muur, een foutje kun je je hier niet permitteren. We hebben ons stap voor stap weten te verbeteren. Dat is prima gelukt. Volkswagen, het gehele team en ik hebben keihard gewerkt voor dit resultaat. Ik ga nu even ontspannen en Macau ontdekken om het autosportseizoen 2008 definitief af te sluiten!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS