Dakar

Zware dag voor Team De Rooy: "Een echte Dakar-dag met veel zand en hoge duinen"

Uitgegeven door Bart • 10 januari 2022 18:40 • Print artikel

Het was in de achtste etappe figuurlijk ‘maandag-wasdag’ in de Dakar Rally. De deelnemers bij de trucks werden allemaal de oren gewassen. Janus van Kasteren herstelde zich knap van de crash van zondag, maar op de mannen van Kamaz stond vandaag geen maat. Ignacio Casale werd op de vijfde plaats de eerste niet Kamaz-rijder. De Chileen in de Tatra moest na 395 kilometer ruim 20 minuten toegeven.

Janus van Kasteren


Janus van Kasteren was de beste Nederlander op P8, maar de rijder van Team De Rooy had wel een achterstand van 34:19 op etappewinnaar Dmitry Sotnikov. "Het was echte Dakar-dag met veel zand en hoge duinen. Misschien komen we in dit terrein een paar PK’s tekort. We moesten vandaag ook verder naar achteren starten en dat maakt het ook niet makkelijker."

Van Kasteren en zijn compagnons in de cabine, Marcel Snijders en Darek Rodewald moesten bovendien nog twee keer ongewild aan het werk. "We hebben twee banden moeten wisselen. Dat kost natuurlijk ook de nodige tijd. Op zich ging het verder wel. We hebben met onze trucks een probleem met het bandenaflaatsysteem. Dat is niet eenvoudig te verhelpen denk ik. We moeten nemen zoals het is."

Janus van Kasteren


Martin van den Brink en Vick Versteijnen gaven maandag meer dan 50 minuten toe. Van den Brink: "We gingen goed van start, maar na 20 kilometer bleek het bandenaflaatsysteem kapot te zijn. Er zat een storing in het systeem en dan is het onbruikbaar. We moesten steeds de truck uit om de bandenspanning handmatig te veranderen. Dat kost enorm veel tijd. In het restant zijn we op een spanning van 2 bar blijven rijden. Daar verlies je ook weer tijd mee. Daarmee is ons verlies van deze dag wel verklaard."

"We hadden er goed zin in na de derde plaats van gisteren. Het was ook een prachtige proef met mooie duinen. Helaas ging het systeem net als gisteren kapot. De serviceploeg heeft gisteravond het complete systeem nog vervangen, maar helaas kwam het vandaag weer terug."

Vick Versteijnen keek met een dubbel gevoel terug op de dag van vandaag. "Het was een mooie proef. Veel afwisseling met snelle stukken, canyons en hoge duinen. De hoogste duinen tot nu toe. Helaas liet ook bij ons het bandenaflaatsysteem het afweten. Ondanks dat kwamen we er aardig doorheen. Helaas moesten we op een hoge duin, toen we achter Janus reden, keren. Dat was even lastig, maar daarna konden we het weer oppakken."

Als rallyrijder had Vick genoten van de special. "Veel snelle stukken en canyons. Het ging eigenlijk super goed. We hebben twee keer vast gestaan in een rivierbedding, mede door het haperende bandensysteem. We hebben totaal 20 tot 25 minuten verloren. Zonder die problemen was het echt een perfecte dag geweest. We hebben genoten, maar het had beter kunnen zijn zonder de genoemde tegenslag. Hopelijk kunnen we vanavond een oplossing vinden."

De negende etappe in de 2022 Rallye Dakar telt dinsdag 287 kilometer tegen de klok. Daarnaast is er een verbindingsroute van 204 kilometer. De start en finish is in Wadi ad Dawasir. De deelnemers gaan de bergen in en krijgen rivierbeddingen te verstouwen. In het laatste deel speelt de navigatie een belangrijke rol.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS