Karting • GK4 Kartseries

Zusjes Quinty en Lynn Pen zorgen voor vuurwerk en nemen het in de kartsport op tegen de jongens: "Leuk om tegen ze te racen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 24 augustus 2022 18:32 • Print artikel

Zusjes Quinty (14) en Lynn (12) Pen werden op jonge leeftijd al besmet met het kartvirus. Via hun vader en tante kwamen de zusjes in contact met de kartsport. Op de Kartbaan in Oldenzaal maakten Quinty en Lynn vele meters en nu racen ze ook in wedstrijdverband in de GK4 Kart Series. In september staat de volgende race op het menu. We blikken terug hoe de jonge dames in de karting belanden en we blikken nog even terug op de laatste wedstrijd in Genk, waar ze allebei een podiumplaats behaalden.

Zusjes Quinty en Lynn Pen

De 12-jarige Lynn kwam voor het eerst met karting in aanraking door haar tante, zij reed vaak in huurkarts bij de Kartbaan in Oldenzaal. Ze vertelt hoe dat ging: “Vroeger ging ik altijd met mijn tante Sina mee naar de kartbaan, daar racete ze in huurkarts. En toen ik in Spanje op vakantie was stapte ik voor het eerst in een huurkart. Ik vond het enorm leuk, de snelheid en de krachten die door je lichaam heen gaan. Toen wilde ik ook heel graag een kart. Toen ik tien was ging ik naar Oldenzaal in een huurkart, daarna hebben we een eigen kart gekocht en ben ik heel veel gaan trainen. En nu race ik in mijn eerste seizoen in de GK4.”

De 14-jarige Quinty begon pas later met karten, en dat kwam door haar jongere zusje Lynn: “De eerste keer toen ik ging karten is best een grappig verhaal, ik was zes of zeven en mijn zusje deed al aan karting en ze klapte een keer vol in de muur. Op dat moment vroeg ik aan mijn vader of ik ook een keer een rondje mocht rijden. Toen ik een rondje had gereden en toen weer binnen kwam en vertelde ik dat ik ook een kart wilde hebben. Toen ben ik veel gaan trainen bij Kartbaan Oldenzaal. Dit is mijn eerste seizoen dat ik ook echt races rij.” De dames hebben het racevirus niet van een vreemde, hun vader Frits Pen reed vroeger ook graag in karts rond.

Quinty en Lynn nemen het in de kartsport op tegen de jongens!

Niet alleen jongens racen in karts, de snelle zusjes Lynn en Quinty maken het de jongens in hun kart vaak knap moeilijk op de baan. Zo ook tijdens de Formula Honda 9PK-race die werd verreden in de GK4-kartseries op het wereldberoemde circuit van Genk. Beide zusjes uit Enschede mochten na afloop van de race een bokaal ophalen, Quinty verliet het Belgische circuit zelfs met twee bekers.

Voor de kwalificatie en de race werd er natuurlijk uitvoerig getraind. Volgens Quinty gingen de vrije trainingen erg goed. ‘De rondetijden waren goed en de afstelling was voor elkaar’. Samen met haar monteur Bob was ze op zoek gegaan naar de juiste afstelling van de kart. “Gelukkig hebben we de goede afstelling gevonden.”

Ook voor zusje Lynn verliepen de training naar wens: “De kart voelde goed aan en ik kon het tempo mooi volgen, maar het was echt zo ontzettend warm. Het was dus moeilijk om te blijven concentreren. Het was echt veel te warm, daardoor moest ik mezelf soms ook even terug laten vallen.”

Tijdens de kwalificatie noteerde Quinty de vijftiende tijd, de kart voelde volgens de 14-jarige jongedame uit Enschede goed aan en hij deed wat ze wilde, de hitte was overigens niet om uit te houden: “Het was wel ontzettend warm, je hebt daardoor wel veel grip, maar er ligt ook ontzettend veel rubber op de baan.” Lynn was ook tevreden met de kwalificatie, zij stond een paar plekjes voor Quinty op de grid.

Zusjes Quinty en Lynn Pen

De zusjes zijn goed aan elkaar gewaagt, dat betekent dus ook dat de twee elkaar vaak genoeg tegen komen op de baan, Quinty is daar niet altijd even blij mee: “In de race ben ik mijn zusje ook vaak genoeg tegengekomen, soms is dat best irritant omdat het je zusje is haha. Ik startte de race vanaf P15 en er was meteen in de eerste bocht al een crash waardoor ik veel plekken kon winnen, heel veel mensen voor mij vielen uit en toen reed ik ineens op de achtste positie. Ik was blij dat ik daar al wat plekken heb kunnen winnen. Dan is het gewoon zaak om vol gas te blijven geven, echt pushen tot het einde. Het ging wel makkelijk, maar het was wel zwaar door de enorme hitte. Het ging super goed want ik werd derde bij de senioren en zelfs eerste in de Ladies Cup.”

“Toen ik over de eindstreep kwam was ik echt aan het juichen. Ik dacht eerst dat ik alleen een podium had in de Ladies Cup, maar toen ik bij de weegschaal stond vertelde mijn moeder ook aan mij dat ik ook derde was geworden bij de senioren, dat ik natuurlijk geweldig. Daar was ik super blij mee, want dit is mijn eerste wedstrijd in de senioren en om dan meteen al een podium te pakken is erg mooi.”

Ook Lynn vind het leuk om het op te nemen tegen haar zusje, maar knokken tegen de jongens is misschien nóg wel leuker: “Ik vind het leuk om tegen de jongens te racen, het is een goede uitdaging en ik ga er altijd met gestrekt been in.”

Lynn had tijdens de wedstrijd moeite om zich een uur lang te blijven concentreren: “Ik was helemaal kapot. Het was zo warm en je hebt natuurlijk geen water, dus je het is erg lastig om bij de les te blijven en om door te blijven stampen. De kart lag wel goed en ik heb sinds kort een nieuwe kart, in een kart van Lando Norris, Formule 1-coureur bij McLaren. Het feit dat ik in een kart van zijn merk rij is gewoon ontzettend leuk natuurlijk. Het is een mooie kart en omdat de naam die er op staat is het natuurlijk ook bekend is, is het nog mooier. Toen ik deze kart voor het eerst zag, wist ik meteen dat ik deze wilde hebben. Het is daarom misschien ook wel een extra motivatie om nóg harder te gaan.”

Ondanks alle hitte haalde de 12-jarige snelle dame alles uit de kast en scoorde zij een podium in de Ladies Cup. “Dit is mijn tweede podium van het seizoen, vorige keer in Genk, tijdens mijn eerste wedstrijd werd ik al meteen eerste. Nu ben ik weer derde geworden en dat is natuurlijk ook super mooi.”

Quinty en Lynn Pen willen graag van de gelegenheid gebruik maken om de monteurs Richard Hergink, Bob Klein Buursink, Tom Roelofs en Kartbaan Oldenzaal bedanken voor hun support. Kevin en Wesley voor het inpakken van onze materialen en papa en mama natuurlijk. Verder alle sponsoren Mike Multi, UFP by Jan Mark, Dream Fireworks, Dream Energy, Biemold Elektro, Fashion 53, Opa en Oma Poes, Opa IJs, Peter en Sandra en Ome Henk.

Fire Dreamworks


In the spotlights: Dream Fireworks

Dream Fireworks is een professioneel en dynamisch bedrijf, met de grote vuurwerkevenmenten als core business. Dream Fireworks bestaat uit Frits Pen (creatief ontwerper), Jolanda Pen (kantoorregie) en Roy Bruinsma (praktische uitvoering). Zij worden op de uitvalsbasis in Enschede bijgestaan door een enthousiast team van medewerkers, familie en vrijwilligers. Met één gemene deler: "vuurwerk zit ons allen in het bloed!" Bezoek de website van Dream Fireworks met spectaculaire beelden van vuurwerk!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS