Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Zomerspektakel in Zandvoort: Het Duitse GT-kampioenschap begint aan de Nederlandse Noordzeekust

Uitgegeven door Peter Vader • 10 juli 2021 11:07 • Print artikel

MüNCHEN - Zon, zand en supersportwagens: dit weekend (9 tot 11 juli) wacht de unieke vakantiesfeer van Zandvoort op het Duitse GT-kampioenschap. De ADAC GT Masters zullen voor het eerst – nog voor de Formule 1 – van start gaan op de spectaculaire nieuwe lay-out op het Nederlandse circuit, dat zich nestelt in de duinen van de Noordzee en vorig jaar werd verbouwd. Iets minder dan 30 GT3-auto's zullen de Porsche 911 GT3 R van kampioenschapsleiders Michael Ammermüller (35/Rotthalmünster) en Mathieu Jaminet (26/F, beide SSR Performance) proberen te verslaan. Tot 3.000 toeschouwers per dag kunnen het zomerspektakel live aanschouwen op het circuit. TV-partner NITRO zendt beide races op zaterdag en zondag vanaf 16.00 uur live uit op free-to-air TV. Ze kunnen ook gratis en zonder registratie worden bekeken via livestream op TVNOW.de en adac.de/motorsport.

ADAC_GT_Masters_Zandvoort


Favorieten
Na twee overwinningen in de eerste vier races, arriveren titelverdediger Michael Ammermüller en Porsche-fabriekscoureur Mathieu Jaminet in Zandvoort als leiders in het kampioenschap. Ze hebben momenteel een voorsprong van 16 punten op Mirko Bortolotti (31/I), een racewinnaar in Nederland in 2019, en Albert Costa Balboa (31/E, beide GRT Grasser Racing Team). De twee fabriekscoureurs van Lamborghini snakken naar hun eerste overwinning van het seizoen nadat ze tweemaal tweede werden. Hun kansen zien er goed uit - de Italiaanse sportwagen wordt beschouwd als een van de sterkste op het circuit in de duinen. Audi is ook een goede kanshebber op de overwinning in Zandvoort. De R8 LMS is tenslotte de meest succesvolle auto op dit circuit, met drie overwinningen op zijn naam. Tot de favorieten behoren Ricardo Feller (21/CH) en Christopher Mies (31/Düsseldorf, beide Montaplast van Land-Motorsport), die beiden in het verleden in Nederland de overwinning hebben geproefd. Het Belgische Audi Sport-koppel van Charles Weerts (20/B) en Dries Vanthoor (22/B, beide Team WRT), die samen ook al een aantal GT3-successen hebben behaald in Zandvoort, hebben ook goede hoop op het behalen van hun eerste overwinning van het seizoen.

Circuit
Het Duitse GT-kampioenschap gaat voor het eerst van start op de nieuwe lay-out van CM.com Circuit Zandvoort, dat vorig jaar werd verbouwd. Vooral de twee nieuwe, hellende bochten – de Hugenholtz-bocht achter de paddock en de Luyendijk-bocht, die naar de start/finish leidt – zijn spectaculair. Beide bieden meer inhaalmogelijkheden en dus meer race-actie.

Circuit_Zandvoort_1

Fans
Tot 3.000 bezoekers per dag mogen de ADAC GT Masters live aanschouwen op het circuit van Zandvoort. Tickets beginnen bij € 22,50 voor ADAC-leden (vanaf € 25,00 voor niet-leden) en zijn exclusief online verkrijgbaar. De toegang is gratis voor kinderen t/m 11 jaar onder begeleiding van een volwassene. De hoofdtribune en de staanplaatsen langs het rechte stuk van start/finish en bocht één zijn open. Om toegang te krijgen tot het circuit moeten alle bezoekers van 13 jaar en ouder een negatieve coronavirus-test hebben, die in Nederland niet meer dan 40 uur voor het betreden van het circuit is afgenomen, of volledig zijn ingeënt. Meer informatie over tickets en toegang tot het circuit is online te vinden op adac-motorsport.de/en/adac-gt-masters/ticketing-faq.

Raamprogramma
Het raceweekend in Zandvoort biedt een spannend autosportpakket, dat belooft een feest van actie te worden voor de fans. Naast de ADAC GT Masters staan ook de GT4-coureurs in ADAC GT4 Duitsland en de getalenteerde jongeren van de ADAC Formula 4-serie op het circuit in de duinen. Porsche-fans kunnen zich verheugen op twee raceseries, met ongeveer 50 één-merk-cup 911's. Naast de Porsche Carrera Cup Deutschland zal de Porsche Carrera Cup Benelux ook twee races rijden met de nieuwe 911 GT3 Cup.

Citaten voorafgaand aan het raceweekend

Albert Costa Balboa (GRT Grasser Racing Team, Lamborghini Huracán GT3 Evo): “Ik kijk erg uit naar het weekend in Zandvoort. Ik heb daar onlangs een race gewonnen in een ander kampioenschap, dus ik ben erg gemotiveerd om daar ook mijn eerste ADAC GT Masters-overwinning van het seizoen te behalen. Ik heb honger om te winnen en zal mijn best doen voor het team en mijn teamgenoot Mirko. Een overwinning zou een geweldig cadeau zijn voor de hele crew in de aanloop naar de korte zomervakantie.”

Ricardo Feller (Montaplast by Land-Motorsport, Audi R8 LMS): “Ik hou echt van het circuit. Ik ben er dol op sinds ik er in 2016 voor het eerst in de ADAC Formule 4 reed. Het circuit is erg meedogenloos. Als je in het grindbed belandt, kom je er niet meer uit. Dat vind ik mooi, want het geeft je nog meer de kans om als coureur het verschil te maken. Het is belangrijk dat de auto goed rijdt en snel is op het nieuwe asfalt in de vernieuwde stukken en op het oude asfalt. Dit is een enorme uitdaging voor onze race-ingenieurs. Als het waait, kan het zand dat op de baan wordt geblazen het erg glad maken. Over het algemeen moet het circuit passen bij de Audi. Ik denk dat de Lamborghini en Mercedes-AMG ook erg sterk zijn. Je hebt natuurlijk een beetje geluk nodig, maar mijn doel is duidelijk: ik wil op het podium staan.”

Belangrijkste feiten:
- CM.com Circuit Zandvoort, Zandvoort, races 5 en 6 van 14
- Circuitlengte: 4.307 meter
- Lay-out: 14 bochten (tien rechts, vier links), met de klok mee
- Winnaars 2019, race 1: Mirko Bortolotti/Christian Engelhart
(Orange1 by GRT Grasser-Lamborghini Huracán GT3 Evo)
- Winnaars 2019, race 2: Ricardo Feller/Dries Vanthoor (Montaplast
by Land-Motorsport, Audi R8 LMS)

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS