Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Zo mooi is de BMW M Hybrid V8 hypercar van BMW M Motorsport + FOTO'S

Uitgegeven door Deni Volkers • 29 juli 2022 09:01 • Print artikel

München - BMW M Motorsport keert in 2024 terug in het FIA World Endurance Championship (WEC) en de 24 Uur van Le Mans (FRA). Een jaar na zijn debuutseizoen in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship in 2023 zal de nieuwe BMW M Hybrid V8 het ook opnemen tegen de topklasse-tegenstand in de categorie Hypercars in het officiële FIA World Endurance Championship. Op maandag 25 juli legde het eerste BMW M Motorsport prototype sinds de legendarische BMW V12 LMR zijn eerste ronden af bij de roll-out in Varano de Melegari (ITA).

BMW M Hybrid

"De beslissing om de BMW M Hybrid V8 vanaf 2023 in de IMSA-serie en vanaf 2024 in het WEC te laten rijden, is een mijlpaal voor het project", aldus Franciscus van Meel, CEO van BMW M GmbH. "Ik heb de buitengewone flair van de 24 uur van Le Mans geproefd en me erover verbaasd tijdens mijn eerste termijn als CEO van BMW M, dus ik ben erg enthousiast dat ik als BMW M Motorsport voor het eerst sinds tientallen jaren weer voor de eindzege mag strijden tijdens deze klassieker en in het hele World Endurance Championship. De BMW M Hybrid V8 vertegenwoordigt een keerpunt richting elektrificatie voor BMW M. De IMSA series in Noord-Amerika en het WEC, dat over de hele wereld plaatsvindt, zijn de perfecte platforms, waarop we met ons prototype kunnen laten zien hoe opwindend geëlektrificeerde BMW M auto's in de toekomst zullen zijn."

Andreas Roos, Hoofd van BMW M Motorsport, zei: "Vanwege het zeer strakke tijdschema voor het LMDh-project is het plan altijd geweest om ons in het eerste seizoen in 2023 op één toepassingsgebied te richten. De IMSA-serie leent zich daar uitstekend voor. Maar ons doel op middellange termijn was natuurlijk om op twee fronten te racen met de BMW M Hybrid V8, en ook om gebruik te maken van het grote platform dat het WEC en de 24 Uur van Le Mans bieden. Wij werken daar nu vastberaden aan, tegelijk met ons programma in Noord-Amerika. Maandag hebben we de volgende belangrijke stap gezet. De auto heeft zijn roll-out bij Dallara in Varano de Melegari met succes afgerond. We beginnen nu met het intensieve testwerk voor het racedebuut in januari 2023 in Daytona."

De BMW M Hybrid V8 gebruikte niet alleen de Dallara testbaan voor zijn eerste functionele test, maar bracht er deze week ook meerdere dagen door op het circuit. BMW M works coureurs Connor De Phillippi (USA) en Sheldon van der Linde (RSA) wisselden elkaar af aan het stuur. "Het was een eer en een genoegen om de eerste ronden van de BMW M Hybrid V8 af te leggen", zei De Phillippi na de roll-out van maandag. "Dit was een historische dag voor BMW M Motorsport binnen het LMDh-project. Stap voor stap doorliepen we alle functies van de auto en aan het eind van de dag konden we enkele ronden rijden met bijna vol vermogen, wat een goed resultaat is voor een roll-out. Hartelijk dank aan iedereen die zo hard voor dit project heeft gewerkt bij BMW M Motorsport, BMW M Team RLL, BMW M Team RMG en Dallara!"

Meer Europese tests staan gepland voor augustus voordat BMW M Team RLL en een crew van BMW M Motorsport experts beginnen met IMSA-specifieke voorbereidingen met testen in de VS vanaf september. In de loop van de testfase zullen talrijke BMW M fabrieksrijders aan het stuur zitten. Wie de cockpits voor het IMSA-seizoen 2023 zal bezetten, wordt later beslist. Hetzelfde geldt voor het operationele team voor het WEC en de rijders voor het seizoen 2024.

BMW M Motorsport keert voor het eerst sinds 1999 met een prototype terug naar Le Mans. Toen behaalden Joachim Winkelhock (GER), Pierluigi Martini (ITA) en Yannick Dalmas (FRA) de algemene overwinning na 24 uur racen in de BMW V12 LMR. In datzelfde jaar zegevierde de auto ook in de 12 Uur van Sebring (VS), waar zijn opvolger, de BMW M Hybrid V8, in 2023 aan de start zal verschijnen.

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

BMW M Motorsport

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS