Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Zijn Jaguar’s dromen om met BMW te concurreren al vervlogen, het 'Britse BMW'-concept gaat nooit werken

Uitgegeven door Peter Vader • 27 mei 2021 11:28 • Print artikel

Tijdens een onverwachte aankondiging in februari verklaarde Jaguar dat het rond 2025 een volledig elektrische autofabrikant zal worden. Dit is onderdeel van het gedurfde "Reimagine"-plan. Dit plan komt voort vanuit de nieuw aangestelde Jaguar-CEO, Thierry Bolloré. Het bedrijf had een volledig ‘batterij-elektrische’ XJ-sedan ontwikkeld, maar Bolloré realiseerde zich op de valreep dat de nieuwe XJ niet rendabel zou zijn. De kostenbesparende maatregelen die vervolgens zijn genomen om de winstgevendheid in de loop naar 2024 te herstellen hebben geholpen, echter, de droom van de zogenaamde "Britse BMW" is definitief voorbij.

Jaguar Britse BMW

Automotive News sprak met een voormalige medewerker van Jaguar Land Rover. Hij heeft anoniem verteld dat de eerdere aanpak van het bedrijf een grote vergissing was. "Als je denkt dat je kunt concurreren met de BMW 3 Serie, Mercedes C-Klasse of Audi A4 met een aantal van 700.000 verkochte eenheden per jaar, dan is er iets fout gegaan bij de inschatting. Dit kan namelijk helemaal niet. Je jaagt op een op hol geslagen trein als je gaat proberen de Duitsers te achtervolgen. Daarnaast maakte JLR het palet te ingewikkeld waardoor Jaguars gelanceerd werden die intern streden tegen Land Rovers.”

Jaguar Britse BMW

De Jaguar F-Pace versus de Land Rover Velar is daar een goed voorbeeld hiervan. Beide luxe compacte crossover-SUV's delen een platform en tal van andere aspecten. Jaguar wordt in plaats daarvan exclusiever, terwijl Land Rover het volumemerk wordt. Onderdeel van deze strategie is dat Jaguar zijn eigen zelf gecreëerde platform heeft voor nieuwe EV’s, die zelfs rechtstreeks zullen gaan concurreren met Bentley en Rolls-Royce, aldus een bericht van Carbuzz.com. Sommige brancheanalisten zijn er niet van overtuigd dat Jaguar zijn eigen unieke EV-architectuur nodig heeft. Volgens Bolloré geeft deze architectuur meer exclusiviteit aan de Jaguar.

Jaguar Britse BMW

Er wordt gespeculeerd over de mogelijke verkoop van Jaguar. Dit zou één van de redenen kunnen zijn voor deze strategie. Maar de komende jaren heeft Land Rover Jaguar hard nodig om één cruciale reden: emissienormen! Land Rover kan in zijn eentje geen strikte nieuwe normen halen met een line-up die alleen bestaat uit batterij-elektrische en plug-in hybride SUV's. De overstap van Jaguar naar een volledig elektrische auto over vier jaar, geeft Land Rover veel ademruimte.

Jaguar Britse BMW

JLR gelooft dat er rond 2030 minstens 40 procent van zijn assortiment (wat dus Land Rovers betekent) nog steeds een verbrandingsmotor zal hebben. Jaguar zal nooit de BMW-rivaal worden waarvan de vorige CEO Ralf Speth ooit droomde, maar het heeft nu de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden in een nieuw elektrificatietijdperk.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS