DTM

Zevende race van het seizoen: Müller, Frijns en Rast strijden om DTM-titel; geen toeschouwers vanwege Covid-19

Uitgegeven door Peter Vader • 9 oktober 2020 09:37 • Print artikel

Hot Oktober in DTM: Met de derde dubbele header van het seizoen en een verscherping van de DTM-titelstrijd tussen Nico Müller, Robin Frijns en René Rast, begint de populaire toerwagen-serie aan een spannende eindsprint en keert tegelijkertijd terug naar Zolder, dat in 1984 de "geboorteplaats" van de DTM was. Het is het op twee na laatste optreden van de fascinerende 640 pk toerwagens volgens klasse 1-reglementen van Audi en BMW, voordat er in 2021 een nieuw DTM-tijdperk begint met spectaculaire GT-sportwagens.

DTM_Zolder_Rene_Rast_voorop
DTM Zolder Rene Rast voorop met Audi

Nog zeven coureurs met titelkansen – Audi-trio snelt vooruit
De beslissing voor de felbegeerde DTM-titel wordt een strijd tussen drie coureurs: Nico Müller uit Zwitserland, Robin Frijns uit Nederland en René Rast uit Duitsland, alle drie jagen ze op de beslissende punten met een Audi RS 5 DTM en lijken ze in staat om de kampioenstrofee te winnen. De drie coureurs domineren het seizoen 2020: tien van de twaalf racezeges zijn behaald door het Audi-trio, twee keer pakte BMW de winst. Vijfvoudig winnaar Müller gaat aan kop met 242 punten, maar zijn voorsprong op Frijns (224) is geslonken tot 18 punten, titelverdediger Rast is met 195 nog steeds op opvallende afstand. De volgende vier coureurs hebben nog theoretische titelkansen: Sheldon van der Linde (RSA/BMW/88), Loc Duval (FRA/Audi/87), Mike Rockenfeller (GER/Audi/87) en Marco Wittmann (GER/BMW/86).

Nico_Muller_Audi
Nico Muller, Audi

Respect voor Zolder's "Old School" cursus
Zolder roept gemengde gevoelens op bij de coureurs. Sommigen houden van deze traditionele baan, bekend als de "Old School", die in 1963 werd geopend. Sommigen noemen de vier kilometer lange route zelfs een "kleine Nordschleife", anderen vrezen de smalle uitloopstroken en de ‘killing’ tracklimits. Ze hebben beslist respect voor de baan, vooral de nieuwkomers in Zolder, waaronder Lausitzring winnaar Lucas Auer (AUT/ BMW). Daarnaast heeft Zolder een "facelift" ondergaan: een nieuw asfalt en deels nieuwe curbstones vormen een extra uitdaging voor de ingenieurs en coureurs.
Na een onderbreking van 19 jaar keerde de DTM een jaar geleden terug naar Zolder, het gewilde circuit 70 kilometer ten westen van Aken. BMW en Audi deelden de overwinningen. Philipp Eng (AUT) won op zaterdag voor München, René Rast op zondag voor de Ingolstadters. Met 1.23.600 minuten heeft Eng het officiële ronderecord op het parcours van 4,011km in handen. Robin Frijns heeft een bijzondere band met Zolder. Het is de thuisbasis van de 29-jarige Nederlander, die woont in Lanaken, België, op slechts een half uur rijden. Frijns wil van dit voordeel profiteren en Müller in het interne duel van het Audi Sport Team Abt Sportsline verslaan. Frijns heeft vijf pole positions, wat hem alleen al 26 extra punten en drie overwinningen dit seizoen oplevert.

Robin_Frijns_Audi
Robin Frijns voorop, Audi

DTM-geschiedenis: Deen Kurt Thiim met de meeste overwinningen in Zolder
Zolder is het circuit waar het allemaal begon. Op 11 maart 1984, nog ongewoon vroeg in het jaar, werd de allereerste race van de DTM, die toen nog het DRM heette, gehouden op het voormalige Grand Prix-circuit. Harald Grohs, toen achter het stuur van een BMW 635 CSi, werd gekroond tot de eerste DTM-racewinnaar. De Essener, die op 76-jarige leeftijd nog vol gas geeft in de BMW M3 als onderdeel van de Touring Car Classics, won daar ook de voorlaatste race van het seizoen in 1984 en de seizoensopener in Zolder in 1985. De meest succesvolle DTM-coureur in Zolder is echter Kurt Thiim. De Deen won vijf keer op de Belgische baan. BMW is het meest succesvolle merk op deze baan met tien overwinningen.

Marco_Wittmann_BMW
Marco Wittmann, BMW

Nieuw krachtvertoon: twee DTM-weekenden op rij
De meeste van de zestien DTM-coureurs afkomstig uit acht landen, hadden slechts twee vrije weekenden om hun accu op te laden voor de eindsprint. De deelnemers aan de 24 uursrace op de Nürburgring konden zich zelfs maar nauwelijks voorbereiden op een weekend. Met de derde double header na de Lausitzring en Nürburgring is Zolder van 9 tot en met 11 oktober en van 16 tot en met 18 oktober een nieuwe plaats van handeling voor de coureurs, voordat de grote krachtmeting plaatsvindt in Hockenheim van 6 tot 8 november. De DTM begon het nieuwe seizoen pas begin augustus in Spa-Francorchamps in België, het is in 2020 een erg compact seizoen vanwege de Covid-19 pandemie.

Sheldon_van_der_Linde_BMW
Sheldon van der Linde, BMW

Door stijgende Covid 19 cijfers: Voorverkoop gestopt, geen toeschouwers op locatie
De Covid 19 pandemie maakt zolder ook een bijzonder DTM-evenement. Vanwege het toenemende aantal infecties heeft de Bondsrepubliek Duitsland onlangs een waarschuwing afgegeven voor toeristische reizen naar België. De overkoepelende DTM-organisatie ITR reageerde direct op deze ontwikkeling en stopte de kaartverkoop in nauw overleg met de lokale organisator. De wedstrijden op het circuitterrein worden gehouden zonder toeschouwers. Reeds verkochte tickets worden volledig terugbetaald.

Jonathan_Aberdein_BMW
Jonathan Aberdein, BMW

Minder line-up op alle gebieden
Het uitgebreide infectiebeschermingsconcept van de DTM, dat de start van het seizoen in de eerste plaats mogelijk maakte, wordt voor Zolder aanzienlijk aangescherpt vanwege de huidige situatie. Teams en organisatie, media en tv – op alle gebieden zijn het personeel ter plaatse tot een minimum beperkt en zijn de contactmogelijkheden verder beperkt. Hoe het "Business Essential"-principe wordt geïmplementeerd, is aan de betreffende organisaties die betrokken zijn bij de DTM. Dit heeft geen invloed op de DTM-ervaring voor de fans, want races op het veeleisende parcours van Zolder zijn altijd spectaculair. En SAT.1 doet live verslag op zaterdag en zondag vanaf 13:00 uur, met Matthias Killing als verslaggever ter plaatse en Andrea Kaiser vanuit de studio in Unterföhring. SAT.1 stem Edgar Mielke en expert Martin Tomczyk zullen zoals altijd commentaar geven op de races, competent, onderhoudend en levendig. Daarnaast zijn er de Vrije Trainingen op vrijdag en de twee kwalificaties die wereldwijd te zien zijn op het streaming portaal DTM Grid(grid.dtm.com). Ondanks dat er geen toeschouwers worden toegelaten zal het veelbelovende DTM in Zolder dus goed te volgen zijn voor de fans.

Ferdinand Habsburg, Audi
Ferdinand Habsburg, Audi

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS