Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Zege Manthey Racing NLS2-race op de Nordschleife; klassezeges voor Tom Coronel, Paul Harkema en Niels Langeveld

Uitgegeven door Miguel Bosch • 20 april 2021 11:43 • Print artikel

Na de vanwege sneeuw afgelaste eerste VLN Nürburgring Langstrecken-Serie-race enkele weken geleden, zag het nieuwe seizoen van het langeafstandskampioenschap op de Nordschleife afgelopen zaterdag alsnog de groene vlag. In een daverende Porsche-strijd tussen Manthey Racing en Frikadelli Racing trok Manthey aan het langste eind in de 45. NIMEX DMV 4h-Rennen.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Met Fred Makowiecki aan boord van de pole-zittende #31 Frikadelli Racing Porsche 991.2 GT3R vertrok het veld naar de eerste bocht. Achter hem worstelde de vanaf plaats vier gestartte Kévin Estre zich in zijn #911 Manthey Racing Porsche 991.2 GT3R voorbij de twee Audi R8 LMS GT3 Evo’s van Phoenix Racing om de tweede plaats in de nemen. Aan het einde van de eerste ronde ging de Fransman ook aan landgenoot Makowiecki voorbij met een gewaagde inhaalactie door het gras van de snelle Tiergarten-bocht waarmee hij de leiding in handen nam.

Manthey Racing zat goed in de race: Estre sloeg in de eerste stint een gat van meer dan tien seconden en gaf teamgenoot Lars Kern de boodschap mee dat de auto nagenoeg perfect aanvoelde.

Door een andere pitstopstrategie namen Nicki Thiim in de #11 Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 Evo en #44 BMW Junior Team BMW M6 GT3-piloot Dan Harper in het tweede uur de voorste twee kopposities over. Op de derde en vierde plaats waren Manthey en Frikadelli verwikkeld in wat na anderhalf uur racen weer de leiding zou worden. Hoewel Kern even de leiding uit handen gaf, nam hij twee ronden later deze weer in na een spin van Makowiecki bij het uitkomen van Brünnchen. Het was net dat beetje geluk wat Kern nodig had om de snelheid terug te vinden en de geel-groene Porsche met een waardevolle voorsprong over te geven aan Michael Christensen voor de laatste twee uur van de race.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Ondertussen had Thiim zijn Audi verlaten en het stuur aan Michele Beretta gegeven. De Italiaan schoof op naar de eerste plaats na de tweede serie pitstops, maar kon niet voorkomen dat hij werd gepasseerd door Christensen. Een stop-and-go-straf voor een te korte pitstop van de Manthey Porsche gaf de leiding weer terug aan Beretta.

Desondanks lag de Manthey Porsche na de laatste ronde pitstops weer voorop, gevolgd door Dennis Olsen in de Frikadelli Porsche dat door langere pitstops geen voordeel uit de eerdere straf voor Manthey Racing kon halen. Daarmee was de race voor de overwinning beslist: Christensen hield zijn aanzienlijke voorsprong vast en reed naar de eerste Porsche-zege sinds april 2019.

Olsen bracht zijn Frikadelli Porsche net op tijd over de finishlijn om de tweede plaats zeker te stellen. De jonge Noor werd in de laatste ronde in rap tempo bijgehaald door de ontketende Thiim, die uiteindelijk toch met de derde plaats genoegen moest nemen.

Frank Stippler finishte in de #5 Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 Evo als vierde. De veteraan van 30 jaar autosport kon in de laatste stint voortborduren op een geweldige race van zijn protegé Vincent Kolb en leek op de achterbumper van Thiim af te wachten tot hij in de slipstream op Döttinger Höhe kon toeslaan. Door een langzamere deelnemer die de gele vlag verkeerd geïnterpreteerde en met 60 kilometer per uur naar de groene vlag reed, kon Thiim er echter vandoor gaan en bleef Stippler in de gele vlag-zone achter met een trage auto voor zich.

VLN Nürburgring-Nordschleife


KCMG maakte de top 5 compleet. Het Porsche-team uit Hong Kong dat dit jaar met slechts één auto in actie komt, reed een relatief onopvallende race en wist zich één positie ten opzichte van de kwalificatie te verbeteren.

Paul Harkema en Niels Langeveld vierden een Nederlands feestje door gezamenlijk de SP7-klasse te winnen. Zij beëindigden de race met de Porsche 991 GT3 Cup MR II van Black Falcon Team Textar op de 17e plaats algemeen en met een voorsprong van 4 minuten op de nummer 2 in hun klasse.

Ook Tom Coronel kon in de Nederlandse feestvreugde delen: hij zegevierde in de SP3T-klasse met de Volkswagen Golf GTI TCR van Max Kruse Racing.

Jan Jaap van Roon finishte zijn race in de Porsche Cayman GT4 Trophy als 15de in zijn klasse en 70ste algemeen, terwijl Chris Rothoff zijn BMW 325i in de zwaarbevochte V4-klasse op een knappe vierde plaats – 88ste algemeen – binnenbracht.

VLN Nürburgring-Nordschleife


De volgende NLS-wedstrijd vindt op 1 mei plaats. Dit zal de laatste NLS-race voorafgaand aan de 24 Uur van de Nürburgring zijn die op 3-6 juni wordt gehouden. In de tussentijd vindt op 8-9 mei de kwalificatierace voor de 24-uursrace plaats.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS