Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Zege Aston Martin op de Nordschleife na afwezigheid van 3 jaar; Bleekemolen, Szymkowiak en Van Ramshorst vieren succes

Uitgegeven door Miguel Bosch • 28 september 2021 03:08 • Print artikel

Voor het eerst sinds 2018 nam Aston Martin weer deel aan een wedstrijd in de VLN Nürburgring Endurance Series (NLS) en deed dat zonder aan snelheid te hebben ingeboet: met Maxime Martin en Nicki Thiim achter het stuur van de Aston Martin Vantage AMR GT3 reden de Britten naar een zege waar niets aan was af te dingen.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Het geheim van de succesvolle hereniging met de Nordschleife was de probleemloze race van de groene bolide. Gestart vanaf plaats acht voor de 53. ADAC Barbarossapreis bleven Thiim en Martin uit de problemen en konden door lange stints van acht ronden en een daardoor kortere laatste pitstop de leiding pakken. Zonder grote druk van achteren reed Martin in de laatste drie kwartier naar de overwinning.

De beginfase van de race werd gekenmerkt door een ongekend sterk optreden van Julien Andlauer. De jonge Fransman had in de door mist uitgestelde kwalificatie al polepositie gepakt met de Frikadelli Racing Porsche 991.2 GT3R en zette zijn razende tempo in de race voort. Dit deed hij tijdens de start met iets te veel enthousiasme, wat hem een stop-and-go-straf opleverde voor het te vroeg vertrekken. Desondanks was hij in het tweede uur weer op kop te vinden en kon zijn voorsprong uitbreiden naar bijna 7 seconden op Nordschleife-expert Manuel Metzger. Aan de Frikadelli-leiding kwam een einde toen gentlemancoureur en teameigenaar Klaus Abbelen het stuur overnam. Het lokale team eindigde de wedstrijd als negende en tweede in de SP9/GT3 Pro-Am-klasse.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Toch werden de fans een spannend eindgevecht voor de topklasseringen niet onthouden. Een late pitstop bracht de #5 Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 van Vincent Kolb enkele seconden vóór de #44 BMW Junior Team M6 GT3 van Max Hesse terug de baan op. Ondanks verwoede pogingen om aan de Audi voorbij te komen, lukte het Hesse – die met een door schade gedwongen kortere tweede stint de leiding van Andlauer had overgenomen in het derde uur – niet om aan de fanatiek verdedigende Kolb voorbij te komen waarmee het duo van Vincent Kolb en Frank Stippler hun vierde podiumklassering van het seizoen binnensleepte. BMW-junioren Max Hesse, Neil Verhagen en Dan Harper kwamen op minder dan twee tienden achter de Audi over de eindstreep.

Achter de #23 Lionspeed by Car Collection Motorsport Audi R8 LMS GT3 op de vierde plaats kwam de nieuwe BMW M4 GT3 als vijfde binnen. De opvolger van de M6 moest vanwege de SPX-regels voor GT3-prototypen van achteraan het veld beginnen en langer in de pits blijven staan tijdens de pitstops, maar wist desondanks op te klimmen naar de vijfde plaats waarmee de kracht van de bolide die eind dit jaar aan klanten geleverd wordt, benadrukt werd.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Nederlands succes was te vieren dankzij een KTM X-Bow GTX CUPX-zege van Jeroen Bleekemolen. Met het team van Teichmann Racing kwam hij als twaalfde algemeen binnen, nog vóór de Hella Pagid racing one Ferrari 488 GT3 van Jules Szymkowiak die als negentiende algemeen en derde in de SP9/GT3 Pro-Am-klasse finishte. Iets verder daarachter eindigde Marco van Ramshorst met teamgenoot Peter Bonk zijn race in de Per4mance Porsche 911 GT3 Cup als 21ste en derde in de SP7-klasse.

De overige Nederlanders – Paul Harkema, Jan Jaap van Roon en Milan Dontje – vielen uit. Harkema’s uitval kwam een kwartier voor het einde toen de Black Falcon Team Textar Porsche 911 GT3 Cup MR door co-piloot Tobias Müller in de pits werd geparkeerd met schade aan de ophanging. GT3-revelatie Müller, die Niels Langeveld voor de gelegenheid verving, lag op dat moment op de twaalfde plaats.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Op 8 oktober vindt de laatste NLS-race van het seizoen plaats.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS