Formule 1

Zak Brown ziet klantenteams als bedreiging voor de Formule 1: "Tien echte constructeurs"

Uitgegeven door Bart • 19 januari 2022 10:01 • Print artikel

Zak Brown hoopt dat de Formule 1 op korte termijn af is van de zogenoemde B-teams. Sommige klantenteams van de topteams nemen veel onderdelen over. Volgens de Amerikaanse directeur van McLaren is dat niet waar de Formule 1 voor zou moeten staan. In de Formule 1 zouden de tien teams het als echte zelfstandige constructeurs tegen elkaar op moeten nemen.

Zak Brown


Brown doet zijn betoog op de website van McLaren. "De dreiging van A- en B-teams is nog altijd niet verdwenen. We moeten dit ten alle tijde zien te voorkomen. De reglementen zijn nu erg in het voordeel van de klantenteams en dat druist in tegen de principe van de Formule 1. Tien constructeurs zouden op gelijke voet met elkaar moeten concurreren. Het doet afbreuk aan het imago van de sport."

McLaren maakt momenteel gebruikt van een Mercedes-motor, maar daar doelt Brown niet op. "De Formule 1 zou uit tien echte constructeurs moeten bestaan. Alleen de motor en wellicht enkele interne onderdelen van de versnellingsbak zouden uitgewisseld moeten kunnen worden. Op dit moment is er te veel diversiteit in de businessmodellen van de teams. De regels zijn niet op alle teams toepasbaar en controleerbaar. Binnen het budgetplafond zouden de teams zelfstandiger moeten opereren. Met klantenteams/B-teams is het moeilijk om het budgetplafond te controleren."

Volgens Brown moet een team met titelaspiraties altijd een B-team hebben om niet achter de feiten aan te lopen. "Daarnaast oefent een topteam veel druk uit op de klantenteams bij stemmingen over regelwijzigingen. Dat is niet bevordelijk voor de rechtvaardigheid van de sport. Sommige teams hebben wel eens tegen hun eigen belangen gestemd om hun A-team te bevoordelen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS