Formule 1

Zaak-Massa: Ferrari F1, Alpine, Flavio Briatore en voormalig Renault F1-sponsor ING krijgen bevel tot conservering

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 september 2023 19:25

SINGAPORE - In een escalatie van Felipe Massa's procedure tegen de FIA en de Formule 1 heeft zijn juridische team een bevel tot conservatoir beslag gestuurd naar verschillende partijen die bij de zaak betrokken zijn.

Felipe Massa Ferrari F1


Felipe Massa, die in 2008 tweede werd in het F1-wereldkampioenschap voor coureurs, heeft een juridische strijd aangespannen bij het Britse Hooggerechtshof om genoegdoening te krijgen voor de uitkomst van het wereldkampioenschap van 2008. Dit in het licht van Renaults manipulatie van de race-uitslag in Singapore.

De Braziliaan verloor nipt van Lewis Hamilton, niet in de laatste plaats doordat hij in Singapore veel punten misliep door een fout bij de pitstop onder Piquets Safety Car.

Massa is sindsdien in detail ingegaan op de redenen waarom hij juridische stappen onderneemt tegen zowel de F1 als de FIA in een poging om de uitslag van het kampioenschap in zijn voordeel ongedaan te maken. Hij heeft zijn juridische team opdracht gegeven een procedure aan te spannen bij het Britse Hooggerechtshof.

Massa's juridische team heeft nu een kennisgeving van conservatoir beslag gestuurd naar verschillende partijen in de zaak. Ferrari, het team waarbij Massa in 2008 racete, heeft een dergelijk bericht ontvangen, net als Alpine (de huidige naam van het toenmalige Renault F1-team).

Renaults titelsponsor van 2008, ING, en voormalig teambaas Flavio Briatore worden ook genoemd, net als F1's chief technical officer Pat Symonds (Renaults toenmalige uitvoerend technisch directeur) en de sportief directeur van de FIA Steve Nielsen (toenmalig sportief directeur bij Renault).

In de mededelingen worden alle partijen geďnstrueerd dat ze een plicht hebben tegenover de rechtbank om te zorgen voor het bewaren van alle relevante documentatie onder hun beheer die relevant kan zijn voor de procedure.

Een bewaarplicht is een instructie om ervoor te zorgen dat documentatie niet wordt verwijderd, vernietigd, gewijzigd of geannoteerd op welke manier dan ook.

Alle documentatie en informatie die relevant is voor de zaak, zoals sponsorovereenkomsten, clausules, verlengingen, communicatie met FOM en de FIA over de gebeurtenissen van 2008 en 2009 en alle documentatie over het onderzoek naar Renault en de rapportage van de World Motor Sport Council, moet ook worden bewaard.

Massa heeft in recente interviews duidelijk gemaakt dat hij gerechtigheid wil voor zijn titelverlies en zijn juridische team is van mening dat niets minder dan de Braziliaan uitroepen tot wereldkampioen van 2008 de uitkomst is die wordt nagestreefd.

Naar hun mening heeft het besef van de F1 dat de integriteit van het kampioenschap van 2008 was aangetast, ertoe geleid dat er geen actie werd ondernomen om de crash voor het einde van 2008 snel te onderzoeken of om enige moeite te doen om de gevolgen van de race in Singapore te herstellen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS