Karting • Iame X30 Euro Series

Youri Bonte kan zijn geluk niet op: podium in Benelux en ticket voor WK IAME: "Echt gaaf!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 september 2021 01:15 • Print artikel

MARIEMBOURG – Zelden was Youri Bonte zo blij na afloop van een raceweekeinde. Tijdens de vijfde en laatste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap werd de veertienjarige karter uit Vrouwenpolder ijzersterk tweede in het dagklassement. Het was genoeg voor de zesde plaats in de eindstand van de sterk bezette Junioren-klasse. En dat betekende een ticket voor deelname aan het wereldkampioenschap voor IAME-rijders; de IAME World Final in Adria in oktober. Bovendien was de snelle Zeeuw de beste Nederlander in de eindstand.

Youri Bonte vliegt naar podium in Benelux kampioenschap

“Het was een fantastisch weekend. Een foutloos weekend bijna”, zei een dolgelukkige Youri. Zeker ook omdat het er op vrijdag nog niet naar uit had gezien dat hij tijdens het weekeinde zo competitief zou zijn. “We gingen op oude banden sneller dan op nieuwe banden. Het was niet echt onze dag. Toch waren we vol vertrouwen dat het goed zou komen doorgegaan naar de finale dag.”

En het kwam goed. Tijdens de eerste training van die dag had Youri nieuwe banden op zijn TD-kart en toen ging het ‘echt fantastisch’. “De kart lag goed, de motor was goed. We konden vol vertrouwen naar de kwalificatie.” Daar bewees hij aan zichzelf en aan de concurrentie dat hij het lek boven had. Want Youri reed tijdens de kwalificatiesessie rondenlang de eerste tijd. “Maar in de laatste ronde hadden heel veel mensen een slipstream. Daardoor werd ik uiteindelijk toch nog vierde. Ik was nog steeds heel blij.”

Hij had in ieder geval de bevestiging gekregen dat hij vooraan kon meedoen. De eerste heat begon hij alvast goed. “De start was fantastisch, echt heel goed. Ik moest doordat we in groepen hadden gekwalificeerd starten als vierde en even later pakte ik ook de derde en later de tweede plaats.”

In race twee moest Youri als zesde starten en kende hij opnieuw een bliksemstart. “Ik lag na de eerste bocht al vierde. Al snel pakte ik ook de nummer drie en de nummer twee. Daarna heb ik wel even moeten verdedigen om mijn tweede plek vast te houden en dat is gelukt.”

Zo kwam hij als tweede over de finish, maar daarna hoorde hij dat hij een tijdstraf van drie seconden had gekregen omdat hij buiten de start buiten de corridor was gegaan. Die straf wierp hem terug naar de zevende plaats in de uitslag.

Youri Bonte

In de finale mocht hij vervolgens als zesde starten. Opnieuw ging hij er als een kogel vandoor. En weer had in de eerste bocht twee posities gewonnen. “Daarna heb ik nog de nummer drie ingehaald en reed toen heel lang achter de nummer één en twee. “Maar in de laatste vier ronden maakte de nummer twee een klein foutje en kwam ik snel bij hem. Ik dacht: nu is mijn kans en ging hem voorbij. Ik heb daarna nog verdedigd en ben tweede geworden.”

Het betekende voor Youri zijn beste resultaat in het Benelux-kampioenschap in de Junioren-klasse. “Ik ben echt heel erg blij. Ik heb ook nog een ticket gewonnen voor het WK in Adria. Het is wel echt gaaf dat ik daar mee mag doen. Het is echt een topseizoen!”

Youri Bonte bedankt zijn ouders en Thierry Delré voor de support. Youri zoekt nog sponsors die hem willen steunen in zijn deelname aan het WK IAME in het Italiaanse Adria. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS