Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Xavier Maassen in 24U van Spa met Aston Martin Vantage AMR GT3 EVO - Comtoyou Racing

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 mei 2024 04:11

In 2024 is het exact honderd jaar geleden dat de eerste editie van de 24 Uur van Spa-Francorchamps van start ging. Om 15u59 op 19 juli 1924 startte de eerste editie van de race over 24 uur in de Belgische Ardennen. Het eeuwfeest, dat op 29 en 30 juni van dit jaar, plaatsvindt, ontbreekt uiteraard ook niet in de agenda van Xavier Maassen. De 43-jarige Limburger start er met de gloednieuwe Aston Martin Vantage AMR GT3 EVO van het Belgische Comtoyou Racing samen met Sam Dejonghe, Matisse Lismont en Charles Clark.

Xavier Maassen in 24U van Spa met Aston Martin Vantage AMR GT3 EVO - Comtoyou Racing

Na het seizoen 2022 nam Xavier Maassen afscheid van de sprintwedstrijden en legde hij zich opnieuw op het langere werk toe. Zo staan er dit jaar twee echte klassiekers op zijn agenda, waarvan de 24 Uur van Spa de eerste is. De befaamde en beruchte race op de F1-omloop in de Belgische Ardennen viert dit seizoen bovendien zijn eeuwfeest, want het is exact 100 jaar geleden dat voor eerst bolides 24 uur lang over het bekende asfalt raceten.

“Toen nog in geheel andere omstandigheden, op een veel langer circuit en met machines die er heel anders uitzagen dan wat we nu kennen. En dan heb ik het nog niet over de veiligheid”, glimlacht Xavier Maassen tijdens de testdag. “Vandaag doen we het zoals de voorbije jaren, met GT3-wagens en dit jaar kruip ik achter het stuur van een gloednieuwe wagen, de Aston Martin Vantage AMR GT3 EVO ingezet door het Belgische Comtoyou Racing. Comtoyou Racing is één van de referenties in de internationale GT- en toerwagenracerij met heel wat successen en diverse titels op verschillende fronten.”

Aston Martin, gesticht in 1913, heeft een lange traditie in uithoudingsraces en GT-wedstrijden. De Britse bolide, vaak in het bekende ‘British Racing Green’, wordt dus ditmaal de cockpit voor Xavier Maassen en die heeft duidelijke ambities: “Het is de eerste maal, op een test destijds in een GT1 na, dat ik met een Aston Martin ga racen. Echter de omgeving is niet geheel nieuw, want bij het Belgische Comtoyou Racing vind ik François Verbist terug, die ik nog ken van mijn seizoenen bij WRT. Hij kruipt niet meer zelf achter het stuur, maar stuurt het team aan. In de Aston Martin met startnummer #21 doe ik het met mijn voormalige teamgenoot uit de Porsche Carrera Cup Benelux, Sam Dejonghe en twee jonge talenten en rookies in Spa, de Belg Matisse Lismont en de Brit Charles Clark. Wij komen uit in de Silver-klasse, waarin we zeker ambities mogen koesteren. Ik denk dat we met deze équipe absoluut voor het podium moeten gaan. De testdagen zijn goed verlopen en ik kijk alvast naar het vervolg van het avontuur eind juni uit.”

Na Zolder 2011, nu Spa 2024 met François Verbist
In 2011 won Xavier Maassen inderdaad de 24 Uur van Zolder, waar hij vorig seizoen nog op de polepositie stond, samen met François Verbist. Verbist is vandaag teammanager van Comtoyou Racing, het team dat in Spa Aston Martin Racing vertegenwoordigt. “Ik ben erg blij om weer met Xavier samen te werken”, aldus François Verbist. “We wonnen inderdaad samen de race in Zolder en willen nu samen een gooi doen naar een goed resultaat in Spa. Xavier is een echte versterking op de ‘#21’, waar we twee rookies zien, samen met Sam Dejonghe. Xavier kan voor ons de nodige ervaring aanbrengen in dat team. Tijdens de testdagen zat hij ook meteen goed in zijn ritme en ik heb er dan ook alle vertrouwen in. Xavier is een echte vakman en kent de autosport door en door.”

Xavier Maassen in 24U van Spa met Aston Martin Vantage AMR GT3 EVO - Comtoyou Racing

De show in Spa start op woensdag 26 juni met de traditionele parade van het circuit naar het centrum van Spa, waarbij ditmaal het gehele oude en nieuwe circuit zal afgelegd worden, een must voor de fans dus. Op donderdag start dan het echte werk, met de trainingen en kwalificaties, tot middernacht, terwijl de race zelf zaterdag om 16u30 groen licht krijgt. 24 uur later kennen we het verdict van de grootste GT-race ter wereld.

Xavier wordt ondersteund door: Appart, Baat, Demo Productions, ERA Racing School, ES&C, Gilde BT, Kasteel Pietersheim, PGZ, en de partners van Make-A-Wish.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS