Karting • Rotax Euro

Xander Przybylak kan het nauwelijks geloven, maar toch weer P1 in BNL! "Als je meer tegenstand hebt, leer je meer"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2020 09:45 • Print artikel

GENK – Xander Pryzbylak was zelf nogal verbaasd toen hij bij het podium als laatste werd omgeroepen; had hij het evenement dus zowaar gewonnen. Daar had de zeventienjarige karter uit Genk geen rekening mee gehouden. Maar na een hevige competitie in de DD2-klasse bleek hij toch echt de winnaar van de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap.

Xander Przybylak BNL Genk

Dat het erg close was in de DD2-schakelklasse, bleek wel aan de puntenstand over alle vier de races, waarvan er twee op zaterdag werden gehouden en twee op zondag. Xander had na afloop 72 punten, en de nummer twee, zijn teamgenoot Glenn Van Parijs ook! Maar omdat de getalenteerde Belg van Bouvin Power de kwalificatie voor de races op zondag had gewonnen en Glenn ook op zaterdag geen pole had, werd Xander na afloop van de races in zijn eigen woonplaats tot winnaar uitgeroepen.

“Ze riepen als laatste mijn naam af. Ik dacht: huh, dat klopt niet”, aldus een blije Xander. “Ik dacht dat ik derde of tweede was, maar zeker niet eerste. Het kwam echt helemaal onverwacht dat ik het dagklassement heb gewonnen. Dit is wel lekker, het geeft een boost. Het voelt ook beter dan een makkelijke overwinning.”

Het feit dat hij zo verbaasd was over zijn overwinning had natuurlijk ook een reden. Het was immers een lastig weekend geweest, wist de regerend kampioen. “De eerste race dag was oké, maar de over de tweede dag was ik wat minder tevreden. Die kon wat beter door foutjes. Het gaat niet zo lekker in het kampioenschap en de tegenstand is erg sterk. Daarom was het heel close dit weekend.”

De afgelopen twee jaar werd hij overtuigend DD2-kampioen in het BNL-kampioenschap. Dit jaar moet hij er veel harder voor knokken. En dat vindt Xander wel zo leuk. “Ik denk qua racen dat ik dit jaar meer leer dan andere jaren. Als je meer tegenstand hebt, leer je meer dan wanneer je elke ronde alleen rijdt.”

Hoewel hij in andere kampioenschappen ook uitkomt in de KZ2 - de koningsklasse, en eveneens een schakelkartklasse - rijdt hij ook dit seizoen graag nog in de DD2. “De sfeer in het team is heel goed en het is wat minder serieus dan een KZ-weekend. Een beetje lachen onder elkaar, van die dingen. Maar dit seizoen is er toch wel veel competitie. Moet ik toch nog serieus aan de bak.”

Daar merkte hij afgelopen weekeinde alles van. Want in de races werd hij achtereenvolgens tweede, eerste, veertiende en tweede. Door die veertiende plaats had hij niet meer verwacht nog het totaalklassement te winnen. Maar omdat de tegenstand zo hevig is en veel karters wel een keer pech hebben of een mindere race, kreeg hij dus toch de meest begeerde beker uitgereikt.

Xander Przybylak BNL Genk

Dat hij er zo hard voor had moeten knokken, maakte het een extra mooie zege. “Maar het is niet mijn mooiste DD2-overwinning. Ik denk dat dat in Campillos was, in februari, tijdens de Winter Cup daar. Dat was echt leuk. Dat was een lekkere start van het seizoen.”

Zijn volgende race is komend weekeinde al. Dan komt hij in actie tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap. Die wordt gehouden in Eindhoven en in het NK komt Xander in de KZ-klasse uit. “Ik ga gas geven en we zien wel wat er gebeurt. Er zit dit jaar wel veel vooruitgang in mijn rijden in de KZ. Ik ben benieuwd!”

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power, zijn monteur Christof Raymakers, zijn oma en opa, zijn familie en vrienden en zijn sponsors.

Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keroma techniek n.v. Genk, Jansen Construct Carrosserie Vangelooven Genk, LICCO schoonmaak, Drinkmarket Schellen, TSSI, Dimensio verpakking, Kusters Transport, Stadscafé Genk, AC Facelity en Apperthy schoonmaak.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS