Karting • Rotax Euro

Xander Przybylak bekroont seizoen met titel tijdens Rotax Max Challenge International Trophy! “Sprakeloos…”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 december 2020 02:29 • Print artikel

PORTIMÃO – Het hele seizoen toonde karter Xander Przybylak zich in de Rotax Max DD2-klasse razendsnel. Sinds zijn titel in de Euro Series begint het zeventienjarige talent uit Genk zich te ontpoppen als veelvraat, want vorig weekeinde won hij in Portimão ook al de zeer prestigieuze Rotax Max Challenge International Trophy. Daarmee hoeft het voor hem dit seizoen niet op te houden, want hij heeft een ticket voor de Grand Finals, het jaarlijkse WK voor Rotax Max-rijders. Ook voor dat kampioenschap heeft hij snode plannen.

Xander Przybylak podium


Xander rijdt voor het derde jaar in de DD2-klasse en won al de nodige prijzen, zoals twee keer het BNL-kampioenschap. Wat dat betreft kon de rijder van topteam Bouvin Power zijn overwinning in Portugal mooi in perspectief plaatsen.

“Ik denk dat dit wel de mooiste overwinning ooit was”, zei hij. “Het deelnemersveld was echt groot en sterk (32 man in de finale, red.) en we hadden daar echt slechte omstandigheden. Het heeft bijna alleen maar geregend. De prefinale ging helaas wat minder (P5), de rest van de races gingen goed.”

Door zijn resultaat in de prefinale moest Xander dus als vijfde starten. “Daar was ik niet echt tevreden mee, maar na de eerste bocht lag ik al derde. De nummer één verdedigde daarna in de eerste twee, drie rondes op de nummer twee. Ik vond toch een gaatje op de nummer twee. Een rondje later haalde ik ook de nummer één in. Daarna ben ik weggereden en sloeg een gat van zeven tienden van een seconde. Dat is de rest van de race zo gebleven.”

Voor Xander begon de natte week in Portimão direct goed. Hij kan uitstekend uit de voeten in natte omstandigheden en dat kwam extra goed uit omdat hij nog nooit op het circuit had gereden. “Ik vind het een mooie baan, vooral in de regen was het leuk om erop te rijden. De baan heeft snelle bochten, we konden de kerbs gebruiken en daar houd ik wel van. Ik was ook meteen één van de snellere jongens in de regen.”

Dat de finale uiteindelijk op een droog circuit werd verreden, was geen probleem voor Xander. “We hadden één training op een droge baan gereden. Toen hadden we meteen een goede afstelling. Die konden we nu voor de finale gebruiken.”

Dat hij die vervolgens won, kwam ondanks zijn snelheid als een verrassing. “Ik was sprakeloos. Het is mooi om daar te winnen. Ik had nooit gedacht dat het me zou lukken in dat sterke veld. De eerste tien waren echt goede rijders.”

Xander Przybylak bekroont seizoen met titel tijdens Rotax Max Challenge International Trophy! “Sprakeloos…”

Hoewel de winst van de International Trophy het hoogtepunt in zijn carrière tot dusver is, kan het dit seizoen misschien zelfs nog mooier worden. Eerder won Xander met zijn winst in de Euro Series een ticket voor de Grand Finals. Dat officieuze WK voor Rotax Max-rijders wordt van 23 tot en met 30 januari ook de omloop van Portimão gehouden.

Voor Xander wordt het zijn derde deelname aan het evenement. Hij heeft goede hoop vooraan te kunnen meestrijden. “Vorig jaar deed ik mee met de kopgroep, maar haalde ik het podium net niet. Ik denk zeker dat ik met de snelheid die ik tijdens de International Trophy heb laten zien, één van de snellere jongens ben. Een podiumplaats zou mooi zijn!”

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power, zijn monteur Christof Raymakers, zijn oma en opa, zijn familie en vrienden en zijn sponsors.

Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keroma techniek n.v. Genk, Jansen Construct Carrosserie Vangelooven Genk, LICCO schoonmaak, Drinkmarket Schellen, TSSI, Dimensio verpakking, Kusters Transport, Stadscafé Genk, AC Facelity en Apperthy schoonmaak.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS