Karting • GK4 Kartseries

Xander Peeters maakt zijn droom waar na ijzersterk seizoen: kampioen in de GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 november 2022 03:41 • Print artikel

GENK – Xander Peeters maakte in de laatste race van het seizoen zijn droom waar: hij werd kampioen in de IAME X30 Senioren nationaal-klasse van de GK4 Kart Series! De zeventienjarige piloot uit het Belgische Tongeren snelde zaterdag in de slotrace sterk naar de tweede plaats en verzekerde zich zo van een klinkende titel.

Xander Peeters kampioen op podium met familie en supporters

“Kampioen met zestien punten voorsprong. En tweede in de laatste race”, resumeerde een dolgelukkige Xander meteen na afloop op het circuit van Genk. “Dertien punten was de marge voor het weekend. Ik was wel een beetje zenuwachtig, zeker met zo’n groot veld. Maar tijdens de tweede en derde race was het kop naar beneden en gas geven.”

Dat het zaterdag regende maakte de omstandigheden er niet gemakkelijker op. “Maar ik rij liever in het nat dan in het droog. Ik had er dus wel vertrouwen in”, zei hij. “Bij de start van de derde race was ik opnieuw een beetje zenuwachtig, maar eens we aan het rijden waren, was de stress weg.” Er stond dan ook veel op het spel met de strijd om de titel.

“Ik heb vier bochten gevochten om de derde plaats. Daarna was het rustig doorrijden. Toen ik een redelijke marge had, was het weer kop naar beneden, rustig blijven, geen fouten maken en niet op de limiet rijden.”

Want in de derde en laatste race moest het gebeuren. Het was de race waarin Xander zijn titel kon veiligstellen. Er mocht dus niks misgaan. Tuurlijk was hij zich daarvan zeer bewust. “Ik zei al tegen mijn papa vlak voor de race: ik hoop dat mijn ketting er niet afvliegt en dat mijn motor me niet in de steek laat.”

Xander Peeters kampioen

Dat gebeurde niet. Zijn vader had de kart tiptop voor elkaar en zo kon hij zich laten lauweren als de GK4-kampioen in de Senioren Nationaal-klasse. Dat presteerde de piloot van topteam TD Racing in zijn tweede jaar in de klasse. “Vorig jaar, toen ik begon bij de Senioren ben ik nog zesde geworden. Dit jaar besloten we om proberen het kampioenschap te winnen en dat is gelukt. Ik kende de rijders nu beter. Dat scheelt.”

Wat Xanders prestatie extra knap maakte, is dat hij pas op zijn dertiende met karten is begonnen. “Ik heb eerst anderhalf jaar indoor gekart. Daarna ben ik overgestapt naar de GK4 en heb ik 9PK gereden tijdens het eerst coronajaar in 2020 en ben ik kampioen geworden. Vorig jaar heb ik de overstap gemaakt naar de X30 Senioren.”

Dat hij nu zo fanatiek en succesvol racet, had Xander in het begin niet kunnen bevroeden. “Ik ging altijd al karten met vrienden en op een gegeven moment was ik met mijn vader gaan rijden bij Fastlane Karting Bilzen. Ik reed goed volgens de baanmeester. Hij adviseerde me om mee te doen aan de race van de week erna. Die won ik en toen had ik de microbe te pakken.”

Volgend jaar wil hij de overstap maken van de X30 Senioren Nationaal- naar de X30 Senior-klasse in het GK4-kampioenschap. Al is zijn programma nog niet zeker. “Misschien gaan we wel het Benelux-kampioenschap rijden volgend jaar. Ik ben benieuwd!” Wel zoekt hij voor 2023 wat extra financiële support omdat de beloftevolle karter hogerop wil komen in de kartsport.

Xander Peeters bedankt zijn ouders, Steven van Hacht, Ilse van Herf, TD Kart Racing, Thierry Delré, het TD-team en zijn familie en supporters voor hun steun.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS