Karting • GK4 Kartseries

Wouter Bergheanu pakt het ultieme resultaat na stuivertje wisselen: dagwinst in de Honda Cadet-klasse!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2021 19:56 • Print artikel

MARIEMBOURG – Als Wouter Bergheanu straks terugblikt op zijn mooiste wedstrijden van 2021, dan staat de vijfde ronde van de GK4 Kart Series vrijwel zeker bovenaan. Hoewel het seizoen er nog niet opzit voor de tienjarige karter uit Den Haag, zal zijn overwinning op het circuit van Mariembourg hem nog lang heugen. Hij reed zondag de finale in de Honda Cadet-klasse in listige omstandigheden en dankzij een gedurfde actie ging hij er met de hoofdprijs vandoor.

Wouter Bergheanu

Dat de wedstrijd op het Zuid-Belgische circuit waarschijnlijk zijn mooiste wedstrijd van 2021 zal zijn, kwam door het verloop van de finale. “Dit was de spannendste race van mijn leven”, zei Wouter kort na de race, nog vol adrenaline. “Het begon met de start. Ik stond eerste, maar in de eerste bocht remde ik te laat en ging ik wijd.”

Wouter had een spannende strijd met zijn teamgenoot Djamairo Hoft. “In bocht twee ging ik over de kerb aan de buitenkant. Dus toen ben ik zeven plekken verloren. Ik heb me daarna teruggevochten en toen heb ik met nog één ronde te gaan de nummer één ingehaald. Ik moest heel lang naar hem toerijden. En ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik hem nog zou pakken. Maar in dat laatste rondje remde ik heel laat en zette ik mijn kart naast die van hem En toen was het klaar.”

De manier waarop Wouter de koppositie claimde dwong respect af. Het was een overduidelijke alles-of-niets-actie. “Ik was wel een beetje bang dat het mis zou gaan, maar ik wist ook dat ik het wel moest doen, wilde ik de race nog kunnen winnen. Geweldig dat het nog lukte ook. Daarna moest ik nog wel het rondje af rijden, dus ik bleef goed gefocust.”

Zijn spectaculaire winst in de finale was de culminatie van een topweekeinde waarin Wouter steeds beter ging rijden. Dat het Haagse talent snel was op zondag had hij ’s ochtends tijdens de kwalificatie al overduidelijk bewezen. Daarin was hij naar de poleposition gedenderd. Daarna knalde hij in de eerste race naar de tweede plaats en in de tweede race snelde hij naar de overwinning.

Dat hij zo goed voor de dag kwam op het circuit van Mariembourg zat hem niet alleen in zijn rijderstalent, maar zeker ook in zijn uitstekende voorbereiding. Wouter: “Ik had vakantie, dus ik had hier al op woensdag, donderdag en vrijdag getraind.”

Toch was de rijder van topteam PdB Racing nog niet zo zeker van zijn zaakjes. “Ik zei zaterdagavond tegen mijn vader. Als het op de wedstrijddag gaat regenen, ga ik niet winnen, nooit. Ik kan niet zo goed in de regen rijden. Dat heb ik verkeerd gezegd, denk ik. Mijn vader zei ook: nee Wouter, het gaat wel goed komen. En het is goed gekomen.”

Hoe hij het hem geflikt had? “Doorzettingsvermogen”, zei hij resoluut. “De tweede ochtendtraining ging al goed vandaag. De set-up was ook goed. Ik vind Mariembourg een leuke baan, ik heb er ook heel veel gereden, dus ik had ook goede verwachtingen. Toen dacht ik al: ik kan dit wel winnen. En tijdens de kwalificatie pakte ik al poleposition.”

Wouter deed met zijn uitstekende optreden in Mariembourg al even uitstekende zaken in het kampioenschap. Hij staat nu tweede in de titelstrijd. Met nog één ronde in het kampioenschap te gaan, is de nummer één normaal gesproken buiten bereik. Dat wil niet zeggen dat hij het over drie weken in Genk, als de zesde en laatste ronde van de GK4 Kart Series op het programma staan, het rustig aan zal doen. “Daar wil ik natuurlijk ook winnen!”

Wouter bedankt Peter en Nick de Bruijn, Team PdB, KWM Racing, zijn vader en moeder en Mathieu van Renssen, Nigel en Jeffrey.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS