Karting • Chrono

Wout Kurstjens razendsnel in de Superkarts en eerste podiumplaats in NK Rotax Max: "Eindelijk!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 augustus 2022 18:32 • Print artikel

KERPEN – Het kan niet op dit seizoen, voor karter Wout Kurstjens. De achttienjarige coureur uit Esch had een zeer succesvol weekeinde in het NK Rotax Max van Chrono Karting met zijn eerste podiumplaats (P2) in de Senioren-klasse. Twee weken eerder was hij al snel geweest tijdens Jack's Racing Days in de DutchGP Superkarts op het TT-circuit in Assen voor zo'n 75.000 toeschouwers. "Dat was geweldig om voor zulke volle tribunes te racen", vond Wout, die het racen in de Superkarts combineert met de NK-races in de Rotax Max Senioren.

Wout Kurstjens

Voor Wout was het een hele opluchting, eindelijk het podium gehaald in het NK! “Na heel lang wachten”, zei de snelle Brabander na afloop van ronde vier en vijf van het NK, die op het circuit van Kerpen in één weekeinde werden afgewerkt.

“We hebben het al heel vaak net niet gehaald. Vorig seizoen en dit seizoen. Had ik een paar goede kwalificaties, werd ik weer van de baan gebeukt. Nu ben ik in één weekend vier keer in de top vijf geëindigd waarvan één keer op het podium. Dat is gewoon goed.”

Zijn uitstekende resultaten kwamen niet onverwacht. Het hele weekeinde had Wout een goede snelheid. “In de kwalificatie maakte ik zaterdag helaas wel een klein foutje. Ik moest iemand inhalen in mijn snelle ronde. Daardoor zette ik de achtste tijd neer. Door penalty’s werd ik uiteindelijk zevende en mocht ik in de prefinale vanaf de zevende plaats starten. Daarna ben ik mooi naar P5 gereden. Dat was prima. In de finale had ik vervolgens een beetje geluk. Van vijf gelijk naar vier en toen gingen de nummer twee en drie van de baan en had ik een podium.”

Een dag later eindigde hij in de prefinale en de finale respectievelijk als vierde en vijfde. Andermaal een bevestiging dat hij met zijn team JJ Racing bij de absolute top van het NK hoort. “Nu doe ik wel mee ja. In Berghem, bij de volgende ronde van het NK, ga ik weer vol knallen.”

Wout heeft de afgelopen weken het nodige zelfvertrouwen opgedaan. Want niet alleen in het NK gaat het lekker, dat geldt ook voor zijn races in de superkart. Sinds zijn achttiende verjaardag mag hij meedoen in deze klasse waarin met karts op autosportcircuits wordt geracet. Zijn superkart haalt snelheden van dik tweehonderd kilometer per uur.

“In Oschersleben, bij mijn debuut, heb ik twee keer het podium gehaald. Dat had ik niet verwacht. Gaaf dat ik iedereen zo goed kon bijhouden. Ik ben de jongste, ben er echt een rookie. En in Assen ben ik laatst naar de achtste plek gereden.” Een knappe prestatie, want hij moest van de veertigste plek komen na pech in de kwalificatie (defecte motor). “Dat was goed, had ik niet meer verwacht.”

Wout Kurstjens

Dat hij in de razendsnelle superkarts racet, heeft alles te maken met zijn vader Leo. Senior is sinds vele jaren een fervent autocoureur en karter. Leo racete in de BRL en in de 125 cc schakelkarts. Nu racet hij ook in de superkarts bij het team van Jan Cramer. Wout: “Hij heeft dat vanaf 2005 gedaan. Ik ben er altijd bij geweest, van jongs af aan. Toen ik achttien werd, ben ik meteen ingestapt. Het gaat echt hard. In Assen hebben we 227 kilometer per uur gehaald.”

Dat hij de hoge snelheden van de superkarts gewend is, wil niet zeggen dat hij zijn kart in het NK (die topsnelheden halen van zo’n 130 kilometer per uur), niet meer leuk vindt. “Nee, ik vind het NK-format juist leuker. Ik kan niet stilzitten en hier zit je elk anderhalf uur weer in de kart te trappen. Bij superkartwedstrijden rijd je minder. Ik vind beide karts verder wel een beetje hetzelfde. De superkart gaat alleen sneller. Maar hier ga je ook hard door de bocht.”

Hoewel Wout dankzij zijn vader op zijn zesde voor het eerst in een kart stapte, kart hij pas serieus sinds 2019. “Dat was mijn eerste jaar in het NK. Op mijn vijftiende verjaardag reed ik mijn eerste wedstrijd.”

Hoe dat zit? “Ik heb wel vanaf mijn zesde gekart. Op mijn negende ben ik gestopt. Toen ik dertien was, heb ik gezegd: ik wil het weer eens proberen. Ik heb toen een clubkampioenschapwedstrijd gereden. Daarna ging het steeds hogerop.”

Wout heeft nu de smaak goed te pakken. “Dat was een kwestie van ouder worden en begrijpen wat je aan het doen bent. Ik denk sowieso veel na. Ben veel in mijn hoofd bezig. Tijdens de races valt dat gelukkig best mee. Ik kan het goed controleren. Alleen als het echt niet goed gaat, denk ik nog weleens te veel na. Maar ik ben nu behoorlijk stabiel bezig!” Met het podium op zak gaat hij met veel vertrouwen naar de volgende NK's.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS