Karting • GK4 Kartseries

Wout Hoffmans vreest even, maar wint dankzij zijn vader 'de weerman' de 'crazy' race in Venray

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 mei 2021 13:19 • Print artikel

VENRAY – Die ene gok in de derde race leek de verkeerde, maar bleek uiteindelijk toch de juiste. En dus zette karter Wout Hoffmans de 'crazy race' in de X30 Junioren nationaal-klasse alsnog om in de zege. Het veertienjarige talent uit Boxmeer, die support kreeg van het nieuwe kartteam van Peter Bergman, won zo ook de tweede van de GK4 Kart Series. Inmiddels heeft hij een solide basis gelegd voor de titelstrijd.

Wout Hoffmans

“Weer een podium. Ik ben hier echt niet normaal blij mee. Het dagklassement gewonnen en mooie punten gepakt voor het kampioenschap”, zei Wout met een brede lach. “Deze overwinning is toch wel mooier dan die tijdens de eerste ronde in Mariembourg, want ik heb er hier in Venray meer voor gevochten.”

Wat was er gebeurd? Na de derde en eerste plaats in de eerste twee races moesten Wout en zijn team gokken met welke banden hij zijn gaan rijden in de derde race, waarvan de uitslag bepalend is voor het dagklassement. De baan was inmiddels ook redelijk opgedroogd, maar er hingen nog donkere wolken boven RaceWay Venray. Het zou kunnen gaan regenen, maar dat was verre van zeker. Moest hij toch met regenbanden gaan rijden of waren slicks (profielloze banden) beter?

“Iedereen stond op slicks en wij hadden gekozen voor regenbanden.” Oeps, dacht Wout toen hij aan de start verscheen. De baan was kurkdroog en het leek erop dat het droog zou blijven. Wout nam na de start gelijk de koppositie in. “Door als enige met regenbanden te rijden, ben ik na de start teruggevallen van de eerste plek naar de laatste plek. Maar even later begon het zacht te regenen en toen ben ik helemaal terug naar voren gereden. Echt geweldig!”

“In het begin van de race dacht ik echt: daar gaat mijn kampioenschapsplaats en podiumplaats. Maar toen het begon te regenen, begon iedereen te glijden. Behalve ik. Ik kwam buitenom, binnendoor, ik ging iedereen supersnel voorbij. Dat was gewoon super.”

De regenbui was evenwel van korte duur. Nog voordat de race voorbij was, droogde baan alweer op. Wout: “Ik moest wel nog even doorrijden. De nummer twee kwam nog heel snel dichterbij, maar ik heb mijn plek tot de finish kunnen vasthouden. Dit is zeker wel één van mijn mooiste overwinningen. Deze staat ergens bovenaan het lijstje.”

Wout Hoffmans

En zo was daar dus tóch nog een mooie conclusie van zijn weekeinde in Venray, nota bene zijn thuisbaan. “We wonen hier maar twintig minuten rijden vandaan. Ik heb hier met de Honda Cadet vroeger al heel veel gereden. En de afgelopen weken hebben we hier heel veel getraind. Vorige week nog, en dat ging ook al super. Elke keer weer hebben we stappen gezet, elke keer gaat het weer beter. Nu komt het eruit.”

Wat wel nieuw was voor Wout, was dat hij voor het eerst in Venray in de regen moest racen. “Maar dat ging dus ook supergoed. Het is niet echt een kartcircuit, maar ik vind het wel een heel leuke baan. Ook in de regen. Racen in de regen vind ik sowieso leuk.”

Dat hij in die omstandigheden uitstekend zijn mannetje staat, had hij eerder die dag overigens al bewezen in race twee, die ook in de regen werd verreden. Want ook die race won hij. Met afstand. “Dat was super. Nu hopen dat het bij de volgende GK4-wedstrijd net zo goed gaat!”

Afgaande op zijn prestaties zou dat niet al te veel problemen moeten opleveren. Wout was zijn team dan ook dankbaar. “Ik wil Peter Bergman bedanken voor de motor en mijn vader voor het sleutelen en de goede 'weersvoorspelling'. Joey en en Jeroen voor het sleutelen. En Roy Bergman voor het coachen en het advies.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS