Karting • GK4 Kartseries

Wout Hoffmans pakt het ultieme resultaat bij terugkeer in de kart: kampioen! "Hele seizoen hard voor gereden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 november 2021 06:50 • Print artikel

GENK – Veel makkelijker kon het niet worden om kampioen te worden voor Wout Hoffmans. De veertienjarige snelheidsduivel uit Boxmeer hoefde alleen nog maar te finishen in de eerste manche tijdens de zesde en laatste ronde van de GK4 Kart Series. Deed hij dat, dan was hij kampioen in de IAME Junioren nationaal-klasse. Finishen deed Wout, en kampioen worden dus ook!

Wout Hofmans

“Het is een beetje een pechweekend geweest, maar de finale heb ik toch mooi afgesloten. Ik ben kampioen, dus ik ben blij. Ik heb er het hele seizoen hard voor gereden”, zei Wout na afloop van de finale, waarin hij als vierde finishte. Hij kende een waanzinnig jaar met vele overwinningen en zo kwam de titel terecht op naam bij snelle racer.

Toch was het inderdaad een beetje een pechweekend voor Wout. Zeker als je in ogenschouw neemt dat hij elke ronde van het kampioenschap had gewonnen, behalve de zesde in Genk dus. “De kwalificatie ging niet zo goed omdat mijn motor het niet naar behoren deed”, legde hij uit. “Daardoor werd ik zevende.”

“In de eerste race ben ik van zeven teruggevallen naar de twintigste plek. Daarna ben ik in de tweede race van twintig naar zes gereden en in de finale ben ik gestart als twaalfde en ben ik vierde geworden. Daar ben ik dan toch superblij mee. Zover naar achteren gevallen en uiteindelijk toch nog vierde geworden.”

Wout stapte dit jaar voor het eerst in lange tijd weer in een kart. Daarvoor had het racetalent 2,5 jaar aan oval racing gedaan. Maar door corona gingen die races niet door en toen hij zag dat kartwedstrijden dit jaar wel doorgingen, keerde hij terug naar zijn oude liefde. Iemand van DML Motorsport had zijn vader een berichtje gestuurd met de vraag of hij zin had om weer een seizoen te karten. “Dat hebben we gedaan en nu staan we hier.”

Wout Hoffmans ijzersterk naar kampioenschap Junior Nationaal

“De eerste race van het seizoen won ik meteen”, blikte hij terug op de seizoensopener op het circuit van Mariembourg. “Toen was het een beetje geluk omdat de eerste paar rijders een penalty hadden. We wisten toen al wel dat we vooraan konden meedoen, maar aan winnen hadden we nog niet gedacht. Voor de tweede ronde van het kampioenschap zijn we bij Bergman Race Support (BRS) aangesloten en sindsdien gaat het super. Ik krijg er supergoede begeleiding, de motoren zijn supergoed en de hulp van het team en de teamgenoten is top.”

Tegen het einde van het huidige seizoen kwam oval racing weer op gang en deed Wout ook weer mee aan oval racing-wedstrijden. “Daardoor heb ik voor het karten niet veel kunnen trainen. Uiteindelijk kwam het daardoor erop neer dat ik de vrijdag van een wedstrijdweekend moest gebruiken om nog wat trainingsmeters te maken. Zo heb ik toch elke keer in de top weten te rijden.”

Hoewel karten compleet anders is dan de autosport, heeft Wout er wel wat aan gehad, meende hij. “Ik heb in het karten beter leren inhalen en ook op het vlak van techniek heb ik veel geleerd. Ik ben een completer coureur geworden.”

Volgend jaar gaat hij zich weer volledig richten op oval racing. Dan is hij dus niet meer in de kart te vinden. “Het karten was leuk, maar de kosten worden te hoog om dit naast oval racing te blijven doen. Volgend jaar gaan we veel naar Engeland met de Ministocks. Daar willen we een heel seizoen gaan rijden.”

Wout bedankt speciaal zijn ouders, Peter Bergman voor de technische support en motoren, Roy Bergman voor zijn goede begeleiding en de rest van het Bergman-team.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS