Karting • CIK-FIA

Wet van Murphy zit Reno Francot dwars in Adria bij ronde twee FIA Karting Academy Trophy

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 20 augustus 2021 00:12 • Print artikel

‘Alles wat fout kon gaan, ging ook fout’, is misschien iets teveel gezegd, maar het zat Reno Francot op Adria Karting Raceway bij de tweede ronde van de FIA Karting Academy Trophy bepaald niet mee. Het 13-jarige Nederlandse karttalent dat de openingsronde van dit kampioenschap volledig had gedomineerd, werd in de kwalificatie opgehouden en zat in zowel de heats als de finale letterlijk achter de hoek waar de klappen vielen. Door een paar geweldige inhaalraces wist Francot de schade te beperken waardoor de Nederlander met nog één wedstrijd te gaan nog volop uitzicht heeft op de titel.

Wet van Murphy zit Reno Francot dwars in Adria bij ronde twee FIA Karting Academy Trophy

De FIA Karting Academy Trophy is een competitie voor vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar en waarin gestreden wordt met volledig identiek materiaal. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de 13-jarige Reno Francot. Het in het Limburgse Echt woonachtige karttalent had bij de openingsronde in Duitsland indruk gemaakt door de wedstrijd volledig naar zijn hand te zetten en op overtuigende wijze naar de overwinning te rijden. Francot ging dan ook als leider in de tussenstand richting Italië voor de tweede ronde op Adria Karting Raceway.

Het zat het jonge Nederlandse karttalent in Adria echter niet mee. “We hadden al snel de juiste set-up gevonden en in de vrije trainingen ging het dan ook goed. In de kwalificatie had ik net twee paarse, dus de snelste, sectortijden laten noteren, toen ik in sector drie werd opgehouden. Het was met 38 graden erg warm en in de tweede of derde ronde waren de banden optimaal en moest je je snelle tijd zetten. We hadden het mooi uitgerekend dat ik pas in de laatste meters richting mijn voorligger zou rijden. Die maakte echter een foutje waardoor ik er in sector drie al achter zat”, aldus Francot. Gevolg was dat de Nederlander niet de tweede of derde tijd liet noteren, maar als vijftiende uit de kwalificaties naar voren kwam en daarmee in de kwalificatieheats vanaf de achtste startplaats moest vertrekken.

Na een paar mooie inhaalacties leverde de eerste kwalificatieheat een vijfde plaats op. In de tweede kwalificatieheat ging het nog beter en was Francot op plek drie aangeland toen hij in de laatste ronde de tweede positie wilde overnemen. De Nederlander werd echter naar buiten gedrukt, kwam op het vuil en in het gras en passeerde daardoor als zevende de finish. Daarmee was de tegenslag nog niet op. In kwalificatieheat drie crashten er voor de neus van Francot een aantal rijders waardoor hij terugviel naar de 22ste en laatste plaats. Een fraaie inhaalrace bracht de Nederlander toch nog terug op plek dertien. Daarmee was Francot in de finale veroordeeld tot een lastige twaalfde startpositie.

Ook nu bleek de gifbeker nog niet leeg. Opnieuw gebeurde er in de openingsronde voor zijn neus een crash waardoor Francot terugviel naar plek 29. Een geweldige inhaalrace met vele fraaie acties bracht Francot terug naar plek dertien. In de tussenstand van het kampioenschap moest Francot één plaatsje prijsgeven en heeft nu een achterstand van acht punten op de nieuwe leider. Bij de laatste ronde over drie weken in het Zweedse Kristianstad is er dus nog van alles mogelijk. “De snelheid was ook dit weekend weer goed, alleen zat het allemaal op beslissende momenten tegen. We gaan er over drie weken dus vol tegenaan om de titel binnen te halen”, aldus een strijdlustige Francot.

Wet van Murphy zit Reno Francot dwars in Adria bij ronde twee FIA Karting Academy Trophy

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS