Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Welke autoverzekering past het beste bij jou?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 januari 2023 08:31 • Print artikel

Als je een auto in bezit hebt dan weet je dat je je auto moet verzekeren. Dat is wettelijk verplicht, anders mag je de weg niet op. Doe je dit wel, dan pleeg je een strafbaar feit en ben je onverzekerd als er iets gebeurd. Nu zijn er verschillende autoverzekeringen, er zijn tal van extra opties en ook de algemene voorwaarden kunnen enorm verschillen. Het is dus goed om te gaan vergelijken wat het beste bij jou past en wat jouw wensen zijn.

autoverzekeringen


WA
Je auto verzekeren is verplicht en dat doe je met de WA verzekering, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dat is echt de standaard en die heb je gewoon nodig. Deze verzekering keert in de meeste gevallen schade uit wanneer jouw auto schade veroorzaakt. Zelfs als je auto niet wordt gebruikt en bijvoorbeeld in het zicht op de parkeerplaats staat, dan heb je de WA verzekering nodig. Als je je auto voor langere tijd niet gebruikt is het handig om deze te schorsen en uit het zicht te plaatsen. Anders loop je de kans een boete te krijgen en die is niet mis. Als je je auto daarna weer gaat gebruiken dan kun je de schorsing weer opheffen.

WA+
Je kan ook kiezen voor een WA+ (of beperkt casco) verzekering. Bij deze autoverzekering heb je hetzelfde als de ‘standaard’ WA, maar er zijn extra dekkingen toegevoegd aan een WA+ verzekering. Met deze verzekering ben je ook verzekerd tegen ruitschade, stormschade, diefstal en brandschade aan de eigen auto. Je kunt vaak ook kiezen voor een hoger eigen risico zodat je weer korting krijgt op je maandbedrag. Normaal gesproken wordt dit vaak afgesloten voor auto’s die tussen de 6 en 9 jaar oud zijn. Vaak is het verschil qua kosten tussen WA en WA+ niet heel erg veel. Daarom is deze verzekering ook interessant, omdat ruit-, brand- en stormschade heel kostbaar kan zijn.

Allrisk verzekering
Een allrisk verzekering is het meest uitgebreide wat je qua verzekering kunt afsluiten voor je auto. Normaliter wordt dit vooral gebruikt voor auto’s uit het duurdere segment. Hier wordt ook weer de schade gedekt die jouw auto toebrengt aan anderen, zoals de WA verzekering, maar ook zo goed als alle schade aan je eigen auto. En juist dat laatste is de reden dat het vaak voor de wat duurdere auto’s wordt afgesloten. Dit is kostbaar en een oudere auto is vaak minder kostbaar en daarom zonde om zo’n dure verzekering af te sluiten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS