Karting • WSK

Weergaloze René Lammers grijpt kampioenschap WSK Euro Series: “Ik heb er hard voor moeten racen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2020 09:57 • Print artikel

René Lammers heeft zich afgelopen weekend op fraaie wijze verzekerd van het kampioenschap in de Mini-klasse van de WSK Euro Series. Vanwege het coronavirus werden de tweede en derde ronde van het uiterst sterk bezette kampioenschap in een week tijd afgewerkt op het circuit van South Garda Karting in Lonato. De prefinales voor beide rondes op zaterdag wist de Zandvoorter winnend af te sluiten. Met een tweede en een eerste plaats in de finales op zondag besliste de karter van Team Baby Race Acadamy de titelstrijd in de Mini-klasse in zijn voordeel. Zo konden de imposante bekers mee naar Nederland. “Kampioen in de WSK voelt heel erg fijn”, zo zegt Lammers na terugkomst in Nederland tegenover RaceXpress.nl. “Nu realiseer ik het me wel. Dit was een hele gave ervaring.”

René Lammers

Tijdens de kwalificaties zag het daar absoluut nog niet naar uit. Lammers werd in de laatste sector opgehouden en kwam daardoor niet verder dan de 25e en 15e startplaats, maar in de heats kwam Lammers al op stoom met schitterende inhaalacties. “De kwalificaties gingen niet zo goed, maar ik ben rustig gebleven en heb me in de heats naar voren geknokt”, kijkt Lammers terug, terwijl hij bij thuiskomst direct weer in zijn simulator ging racen met zijn vriend Tim Gerhards. Zijn bekers van de WSK stonden naast hem bij de simulator: “Ik heb er hard voor moeten racen.”

In de finale van de tweede WSK-ronde sleepte Lammers de tweede plaats uit het vuur en had daardoor nog maar een kleine achterstand op de sterke Kean Nakamura. Voor de afsluitende race betekende dat dat Lammers moest winnen en Nakamura geen tweede mocht worden. “Het kon ook nog dat als ik tweede werd, dat hij dan vierde of lager zou moeten eindigen. In de slotfase van de race lag ik tweede en Nakamura vierde, maar in de voorlaatste bocht heb ik toch nog de nummer één Mark Kastelic ingehaald. Dat voelde wel echt heel goed.”

En dus mochten er drie bekers mee naar Zandvoort. “Eentje staat nog in Italië, vanwege het gewicht konden we ze niet alle drie in het vliegtuig meenemen. De beker voor de tweede plaats staat nog in de trailer van het team. Die nemen we de volgende keer wel mee. De grote kampioenschapsbeker woog 8 kilo, maar die wilde ik maar wat graag meenemen. Op Schiphol klapten er zelfs een aantal mensen voor me.”

Vader Jan Lammers genoot uiteraard van het succes van René. “Hij had al twee prefinales gewonnen en een aantal keer de snelste raceronde gereden. We wisten dat het er aan zat te komen, René heeft de snelheid en de skills, maar dit veld ligt zo dicht bij elkaar. Als een inhaalactie niet lukt, kun je zo terugzakken van P2 naar P9. Ik stond er niet van te kijken dat hij kampioen kon worden, maar je weet hoe weinig er fout moet gaan om het feestje te bederven.”

Rene Lammers stunt met WSK titel

“René liet de hele week al fraaie acties zien”, zo kijkt Jan terug op de week in Lonato. “Zijn rijstijl is lekker agressief en effectief. We hadden al gezien dat hij goed in de stemming was. De pijn van de eerste finale heeft hem gemotiveerd. Hij wilde Nakamura aanvallen, dat was de absolute favoriet voor het kampioenschap. In de laatste ronde lag René op koers voor het kampioenschap, maar toch wilde hij nog de nummer één Kastelic inhalen. Bij voetbal heb je een stadion om het veld, bij het karten heb je de monteursbocht. Alle coaches staan in die laatste bocht. René haalde Kastelic precies op dat punt in, echt kippenvel. Wat me verrast heeft waren de leuke reacties van de andere teams en ouders achteraf. Iedereen gaat heel sportief met elkaar om.”

Ook moeder Mariska benoemt de goede onderlinge sfeer. “Het is niet normaal hoe René het doet. Hij heeft veel respect afgedwongen en het team was uiteraard enorm blij. Ik was na de kwalificatie sowieso al blij met het podium in Round 2, maar hij wist toch nog de titel te pakken. Voor de laatste race had het Italiaanse team al gezegd: ‘Okay Lammers, win the race and the championship’. Dat heeft hij ook gedaan. Erg knap en we zijn er heel blij mee. Het doet je wel even terugdenken. Drie jaar geleden reed hij nog bij Kartcentrum Lelystad en moest hij alles nog leren. Vorig jaar Nederlands kampioen met Pdb en nu staat ie met de kampioenschapsbeker van het WSK in zijn handen.”

René Lammers wil het hele team van Baby Race bedanken, Leonardo en Sandro, zijn monteur Felice zijn dataman, papa en mama, en alle sponsoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS