Formule 1

Wat maakt Renault duidelijk met het nieuwe Alpine en met het plotselinge vertrek van Cyril Abiteboul?

Uitgegeven door Peter Vader • 12 januari 2021 11:04 • Print artikel

Het vertrek van Cyril Abiteboul uit de Renault Groep, waarmee hij afstand deed van zijn rol in de F1-operatie - die dit seizoen omgedoopt wordt tot Alpine - was een schok. Abiteboul werd beschouwd als een echte Renault-man en werkte sinds 2001 (twee decennia geleden) bij het de Franse autoproducent en klom omhoog in de hiërarchie, om daarmee de teugels van het F1-team in handen te nemen. Hij zou hen als Alpine naar een nieuw tijdperk leiden, nadat hij een sleutelrol had gespeeld bij het terugbrengen van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso naar de F1 en in de samenstelling van het team voor komend seizoen. Maar het vervolg voor Abiteboul zal er nu niet komen.

Cyril_Abiteboul_Renault_F1
Cyril Abiteboul: ambities niet waargemaakt?

Grote ambities
Na besprekingen op bedrijfsniveau is besloten dat Abiteboul het team zal verlaten, waarbij de directeur Strategie en Business Development van de Renault-groep, Laurent Rossi, de functie van de Alpine CEO overneemt, een rol die inhoudt dat ze de leiding overnemen over hun F1-activiteiten. Waarom nu? Toen Renault in 2016 terugkeerde naar de Formule 1 als fabrieksteam, hadden ze behoorlijk verheven ambities. Ze wilden binnen drie jaar (2018) een podium en in hun vijfde seizoen (2020) kanshebber zijn voor de titel.

Ambities niet waargemaakt
De ploeg, onder leiding van Abiteboul, miste op flagrante wijze beide doelstellingen, aldus formula1.com. Hun eerste podia kwamen pas in 2020 - hoewel ze er drie behaalden - en ze zijn nog lang niet in staat om titeluitdagers te worden. Ze slaagden er niet in om voort te bouwen op de indrukwekkende vierde plaats in 2018, maar zakten in plaats daarvan terug naar de vijfde plaats gedurende twee opeenvolgende jaren, waarbij ze vorig jaar zelfs werden verslagen door hun klanten McLaren en Racing Point.

Nieuwe start
Met de komst van Luca de Meo - die vorig jaar het roer overnam als groeps-CEO en de structuur van het bedrijf begon aan te passen, inclusief de benadering van de F1, werd ervoor gekozen om het merk Alpine te gebruiken om hun F1-operatie te leiden. Dat was ook meteen het moment om veranderingen aan te brengen. Renault Sport Racing-president Jerome Stoll nam eind vorig jaar ontslag, met Abiteboul als tweede bekende naam die nu vertrok. Het is een gewaagde stap om afstand te nemen van al de opgebouwde ervaring, maar het lijkt erop dat het bedrijf vindt dat de oude manier niet werkte. Dit is een nieuwe start voor Renault in de F1.MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS