Formule 1

Wat als...Robert Kubica vandaag precies twaalf jaar geleden niet was gecrasht

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 februari 2023 20:03 • Print artikel

Het is vandaag precies twaalf jaar geleden dat het leven van Robert Kubica compleet veranderde. Kubica crashte tijdens de rally van Andorra in zijn Skoda Fabia en dat tekende de rest van zijn leven.

Robert Kubica

Bij de crash maakte de Poolse coureur contact met de vangrail, die de bolide doorboorde en daarbij ook Kubica raakte. De vangrail boorde zich door de arm van de Formule 1-coureur heen en er werd gevreesd voor zijn leven. De Renault-coureur werd naar het ziekenhuis gebracht en moest vechten voor zijn leven. Na een lange operatie werd er besloten om de arm van Kubica niet te amputeren, maar ook werd het snel duidelijk dat Kubica zijn tijd in de Formule 1 kon laten voor wat het was, hij zou niet meer terug kunnen keren.

Kubica kwam, zag en overwon, de Pool herstelde redelijk, maar kan tot op de dag van vandaag zijn rechterarm nauwelijks gebruiken. Na jaren van revalidatie zou ieder mensen nooit meer in een rallyauto stappen, maar Kubica, die voor zijn crash één van de grootste talenten in de Formule 1 was, deed dat wel.

Kubica renault

Zes jaar na zijn crash, tijdens de Pirelli-bandentest in Hongarije, keerde hij terug in de Formule 1. De Pool reed in de Renault RS17 en deed wat men onmogelijk had geacht. In 2019 keerde hij officieel terug in de Formule 1 bij het team van Williams. Tijdens de Grand Prix van Duitsland ontving hij na afloop van de wedstrijd één puntje nadat beide Alfa Romeo-coureurs werden bestraft.

Dit was niet genoeg om zijn stoeltje te behouden bij het team en zocht hij als test- en reservecoureur onderdak bij het team van Alfa Romeo. Hij reed tijdens de wintertests de nodige kilometers en reed in 2021 de Nederlandse en Italiaanse Grands Prix voor het team van Alfa Romeo, nadat Kimi Raikkonen positief testte op het coronavirus.

null

Het verhaal van Kubica zal altijd een ‘wat als’-verhaal blijven. In 2018 gaf de Pool toe dat hij voor 2012 een contract had getekend bij het team van Ferrari om Felipe Massa te vervangen, wat als dat écht was gebeurd. Wat als…

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS