Formule 1

Waarom tekende Williams beroep aan tegen Racing Point: "Het DNA van de sport"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 augustus 2020 14:57 • Print artikel

Williams heeft haar positie uitgedrukt in de kwestie van het beroep tegen de brake ducts van Racing Point bij monde van Claire Williams. De teambaas zegt dat de positie van haar F1-renstal erg duidelijk is met betrekking tot het DNA van de sport. Het team uit Grove is één van de teams naast Ferrari, McLaren en Renault die hardere straffen willen voor Racing Point.

Claire Williams F1


“Het is een lastige conversatie voor ons allemaal”, zegt Williams in de Fast Lane-podcast. “Om eerlijk te zijn: niemand wil een mede-tegenstander bekritiseren. We zijn allemaal enorm competitief tegen elkaar en je gebruikt alles binnen je arsenaal aan mogelijkheden om je tegenstanders te verslaan, maar niemand wil deze situatie hebben. Williams is altijd erg duidelijk geweest over wat wij het ware DNA van de sport vinden, het traditionele DNA.”

“Iemand kan er tegenin brengen dat het een traditionele houding is, dat het historie is en dat je je moet aanpassen, je moet innoveren en je moet veranderen om succesvol te zijn. En dat is wat Racing Point heeft gedaan. Maar wij blijven altijd bij de filosofie dat Formle 1-teams, constructeurs de prestatiegerichte onderdelen van hun auto moeten ontwerpen en fabriceren.”

We hebben de intentie om te protesteren bij de FIA ingediend en nu is het aan de FIA. Het is hun jurisdictie om te analysereen wat er gebeurd is en om een straf toe te passen als dat gepast is of de boete te geven als ze in overtreding van de regels zijn.” Het protest van Renault tegen de brake ducts werd gegrond verklaard. Maar deze mogen er wel op blijven zitten, omdat het team niet kan ontleren wat het geleerd heeft. Racing Point krijgt echter wel elke race een reprimande.

Dat moet volgens de Williams-assistent teambaas meegenomen worden in het beroep. “Ik denk dat het verwarrend is voor de fans, dat we een sportieve regel hebben die overtreden is, maar niet een technische regel”, aldus de Britse. “En daarom kunnen deze brake ducts in gebruik blijven. Maar het zijn prestatie-gerelateerde onderdelen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS