Formule 1

Waarom reed Esteban Gutiérrez niet voor Racing Point? Minimaal 300 kilometer

Uitgegeven door Wim Boekel • 5 augustus 2020 02:12 • Print artikel

Esteban Gutiérrez, reservecoureur bij Mercedes, werd genoemd als een van de mogelijke vervangers bij Racing Point, van Sergio Perez. Toch mocht de Mexicaan zijn landgenoot niet vervangen. Mercedes-teambaas Toto Wolff legt uit waarom zijn Gutiérrez niet in de ‘Roze Mercedes’ zat.

Esteban Gutiérrez reservecoureur bij Mercedes

“Als je niet in een Formule 1-auto geracet hebt tijdens een officieel evenement in de laatste drie jaar, moet je een test van minimaal 300 kilometer gedaan hebben”, legt Wolff uit aan The Race. “Dit is op coureurs van toepassing die voorafgaand aan de afgelopen drie jaar een superlicentie is gegeven.”

Gutiérrez heeft geen recht op een superlicentie, omdat hij in de afgelopen drie jaar niet in de F1 heeft gereden. Dat betekent dus dat hij sowieso minimaal die 300 kilometer had moeten rijden. Dus moet de Mexicaan eerst een privétest van Mercedes krijgen, willen ze hem kunnen inzetten. Ook Stoffel Vandoorne was geen optie, omdat de Belg Formule E-verplichtingen heeft in Berlijn, dus heeft Mercedes voor het komend weekend geen officiële reservecoureur. De Oostenrijker geeft aan dat het team uit Brackley hier nog niet over nagedacht heeft.

“We hebben daar in het bijzonder niet naar gekeken”, vertelt de Mercedes-teambaas. “Omdat we dachten dat een Formule 1-coureur die eerder een sterk record had, niet in aanmerking voor het stoeltje zou komen. Maar het was bij Esteban het geval en daarom koos Racing Point voor een andere optie. Dat was helemaal geen slechte optie, Nico Hulkenberg. We moeten nu analyseren wat het voor ons betekent. Het is jammer, want Esteban een kans geven is altijd leuk en hij is een sterk onderdeel van het team en een sterke pijler van het team geweest. Ik hoop natuurlijk niet dat het ooit nodig is, dat we een reserve-coureur nodig hebben. Zoals het er uitziet, moeten we met een andere oplossing komen. We kunnen hem de kilometers geven, maar we kunnen hem dat pas het volgend weekend geven.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS