Formule 1

Waarom is Max Verstappen zo snel? F1-journalist Peter Windsor geeft tekst en uitleg: "Terwijl hij zo vroeg remt..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 juli 2021 07:47 • Print artikel

F1-journalist Peter Windsor legt in zijn nieuwe video uit hoe Max Verstappen zo snel kan zijn, ondanks dat uit alle data blijkt dat hij veel eerder remt dan zijn Red Bull-teamgenoot Sergio Perez. De Brit legt uit wat iemand tot een topcoureur maakt en waarom de Nederlander dat allemaal op zijn lijstje met vaardigheden heeft staan. Dus hij vertelt waarom Max zo snel is.

Max_Verstappen_helmet_and_Max_F1_Red_Bull_Sakhir_2020

“Het is een interessante statistiek”, aldus Peter Windsor in zijn video. “Hoe Verstappen zo snel kan zijn, terwijl hij zo vroeg remt? In bijna alle data remt Verstappen vroeger dan Perez, terwijl de normale perceptie is dat je later moet remmen en vroeg op het gas moet gaan. Verstappen toont dat hij daar een andere aanpak voor heeft.”

Volgens de Brit zijn er een aantal mogelijkheden om een topcoureur te herkennen. De coureur is in staat om de bocht te verkorten, hij heeft een zachte manier van de bocht insturen, hij heeft het gevoel om het juiste platform te creëren voor de volgende actie met de auto en hij is in staat is om de auto te manipuleren. Volgens de journalist heeft de Nederlander al deze vier onderdelen onder de knie.

“Max remt precies om het juist moment, gedurende elke bocht en elke ronde opnieuw”, legt Windsor uit. “Hij voelt de auto precies aan en weet exact wat hij nodig heeft om zijn doel te bereiken. Sergio Perez denkt waarschijnlijk meer hoe hij laat hij kan remmen zonder zijn wielen te blokkeren, om daarmee zo snel mogelijk te zijn. Dat geldt trouwens voor de meeste coureurs. Maar Max denkt niet op die manier. Hij bepaalt het per ronde en per bocht en hij voelt gewoon aan hoe hij die bocht moet aanvliegen.”

Kijk even mee naar de video 'Max on top of the F1 world' by Peter Windsor: 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS