Formule 1

Waarom heeft Mercedes niet de hele motor vervangen? Andrew Shovlin geeft tekst en uitleg: "Het heeft twee kanten"

Uitgegeven door Wim Boekel • 9 oktober 2021 08:01 • Print artikel

Mercedes heeft voor de Grand Prix van Turkije alleen de verbrandingsmotor bij Lewis Hamilton vervangen en niet de gehele motor. Daardoor wordt de regerend wereldkampioen F1 niet helemaal naar de achterkant van de grid gezet voor de Formule 1-race in Turkije, maar heeft de Brit slechts een grid-penalty van tien plekken.

Lewis Hamilton

“We hebben alle races tot het einde van het jaar gesimuleerd en er is een balans van het risico ten opzichte van het betrouwbaarheidsprobleem”, aldus Andrew Shovlin tegenover Sky Sports. “Het mag duidelijk zijn wat we zeker niet willen, is een falen tijdens een raceweekend en dan moet je toch een straf nemen. Dan is er ook nog het prestatie-element, omdat de krachtbron wat paardenkrachten verliest gedurende hun 'leven'. Nu, de 10 plekken straf is hetgeen wat het meeste bijdraagt aan het betrouwbaarheidselement. Het is beter om 10 plekken straf op de grid te accepteren, dan om van achteruit te starten.”

Volgens de hoofd-engineer van Mercedes verwacht hij dan ook niet verdere onderdelen te vervangen dit weekend. “Onwaarschijnlijk, aangezien het nogal intensief werk is, wanneer je dit soort elementen gedurende het weekend gaat vervangen”, aldus Shovlin. “We zijn dus behoorlijk blij met de beslissingen die we tot nu toe genomen hebben en dat is ook waar we bij gaan blijven.”

Over het algemeen kan er op Istanbul Park makkelijker ingehaald worden dan op andere banen. Mercedes verwacht dus dat Hamilton zich weer naar voren kan vechten. “Uitwerken hoe makkelijk het is om in te halen, is eigenlijk best lastig. Je weet in je eigen gedachten op welke banen goed in te halen is”, aldus de Brit. “Sochi heeft erg lange stukken, maar stoeiden we wat met onderstuur en dat maakte het lastig. Dit is een circuit waar Lewis het gevoel heeft dat er een kans ligt en dat moet het een gave zondag maken!”

Wanneer gevraagd wordt of ze zichzelf voor de kop slaan, wanneer Hamilton een groot snelheidsvoordeel over Max Verstappen heeft? “Dat is het ding, niet? Het heeft twee kanten”, aldus Shovlin. “Het maakt het makkelijker om terug te komen. Kan het een race zijn die Lewis van pole wint? Het mag duidelijk zijn dat er een balans in dingen is, maar het is wat het is. Dus moeten we er het beste van maken om terug te komen en hopelijk hebben we zelfs de kans om te winnen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS