Formule 1

Waarom Toto Wolff aftreedt als teambaas van Mercedes...

Uitgegeven door Peter Vader • 23 november 2020 06:29 • Print artikel

Toto Wolff heeft onthuld dat zijn positie als Mercedes-autosportbaas door de jaren heen van hem een flinke tol heeft geëist. Toto Wolff is momenteel in onderhandeling met Ola Källenius, voorzitter van moederbedrijf Daimler, over wat Wolff heeft omschreven als een ‘hogere rol’ binnen de onderneming. Hoewel bekend is dat het aandeel van 30 procent van de Oostenrijker in het Formule 1-team een complicatie is in de discussies, is de kans groot dat Wolff aan het begin van volgend seizoen geen teambaas zal zijn. In plaats daarvan zal Wollf waarschijnlijk meer toezicht houden op de zaken en een vervanger toestaan de controle over te nemen vanaf de pitmuur tijdens de Grand Prix-weekenden. Dat zal hem op zijn beurt meer vrijheid geven om meer tijd thuis door te brengen met zijn gezin.

Toto Wolff F1 Mercedes gezichtsschermpje

Bepaalde houdbaarheid
Wolff verklaarde de aard van zijn huidige rol en de energie die in de loop van de tijd is verdampt, en zei tegen GPFans: "Ik geloof dat ieder van ons een bepaalde houdbaarheid heeft als teambaas. Het is gewoon niet duurzaam om een paar honderd races te rijden en de steeds beste te zijn zoals je ooit aan de reis begon. Het is een baan waarbij je een twintigtal races in het vliegtuig zit en op maandag terugkomt, verder heb je een kantoorbaan. Ik heb vorig jaar 250 hotelovernachtingen gedaan en 500 vlieguren gemaakt. Het is zeker niet iets dat ik de rest van mijn leven, voor altijd, wil doen. Maar ik geniet van wat ik doe en ik wil zeker niet afstand nemen van het Mercedes-team.”

Kracht toevoegen
“Ik ben mede-eigenaar van Mercedes en daar ben ik erg trots op, maar het is een behoorlijk groot bedrijf geworden. Onze technische tak, Applied Science, groeit sterk", aldus Wolff, die heeft laten doorschemeren dat zijn opvolger een element van kracht zal moeten toevoegen aan de rol, iets dat hij niet langer bezit zoals hij ooit wel had. "Ik geloof dat ik het stokje als teambaas moet overhandigen aan iemand die zijn reis zal beginnen met dezelfde motivatie en energie die ik had toen ik begon", voegt Wolff toe. "Dat is een natuurlijke ontwikkeling die we op technisch vlak de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Ik zou heel trots zijn om iemand beter te zien presteren dan ik, en dat zal ik gadeslaan en beoordelen vanuit een andere, hogere rol." Op de vraag of hij die persoon al heeft geïdentificeerd, antwoordde Wolff met een glimlach: "Hmmm... Misschien."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS