Formule 1

Waarom Mercedes tegen een reverse grid is: "Er zijn drie fundamentele redenen..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 5 juni 2020 03:24

Chase Carey, directeur van de Formule 1, maakte bekend dat het plan voor enkele race met een reverse grid in de koningsklasse van de autosport, dit jaar niet doorgaat. De teams waren niet op één lijn te krijgen, wat nodig is om een dergelijk voorstel door te voeren. Mercedes was één van de teams die tegen was en teambaas Toto Wolff legt uit waarom. “Het lijkt een soort van patroon in de Formule 1 dat we oude ideeën opgraven die we al eerder hebben geanalyseerd en afgewezen”, aldus Wolff tegenover Planet F1. “Dan komt er iemand die denkt dat het fantastisch is en staat het weer opnieuw op de agenda. Dus moet je kijken naar de redenen waarom we er toen tegen waren en er zijn daarvoor drie fundamentele redenen te noemen.”

Toto Wolff F1 Mercedes

“Als eerste, ik geloof dat de F1 een meritocratie is. De beste man met de beste machine wint. We hebben geen trucs nodig om het veld op zijn kop te zetten om mooiere races te creëren.”

“Nummer twee: ik weet uit het toerwagenracen dat er strategieën zijn die erg bruikbaar worden wanneer een raceresultaat eigenlijk de grid is voor de volgende race. Stel je voor dat een coureur het niet goed doet op de zondag-race van het eerste Spielberg weekend en je dan besluit tot een DNF voor de auto. Die auto gaat dan van pole starten voor een kwalificatierace. En als die auto op pole start in de kwali-race tussen de middenvelders, gaat hij zeker zondag op pole staan en de race winnen. Er zijn auto’s in het midden die zoveel mogelijk gaan verdedigen en blokken. Het zorgt ervoor dat de snelle auto’s, die van achteren komen, meer risico op een DNF lopen en dat kan het kampioenschap beïnvloeden.”

“En als derde punt, puur vanuit het oogpunt van prestatie, welke auto de snelste ook mag zijn - en dat hoeft niet noodzakelijkerwijs die van ons te zijn - wordt gestraft ten opzichte van de tweede en derde snelste teams, omdat ze simpelweg ervoor starten. Zoals we weten, zijn de marges vaak niet groot, dus daarom is het een wat opportunistische stap om sommige teams een voordeel te geven.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS