Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

WEC 6 Hours of Fuji - Wereldtitel voor Toyota Gazoo Racing na overwinning op thuiscircuit Fuji Speedway

Uitgegeven door Peter Vader • 12 september 2023 09:04

TOYOTA GAZOO Racing behaalde afgelopen zondag na een spannende race een één-twee-overwinning op eigen terrein in de 6 Hours of Fuji en veroverde daarmee de constructeurstitel in de voorlaatste race van het FIA World Endurance Championship (WEC)-seizoen 2023. Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López behaalden de overwinning in hun #7 GR010 HYBRID na een episch Hypercar-gevecht met Porsche, behaalden het maximale aantal punten en bevestigden het vijfde opeenvolgende constructeurswereldkampioenschap van TOYOTA GAZOO Racing. Voor een recordaantal van 54.700 toeschouwers behaalden Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa een perfect resultaat door de tweede plaats te behalen in hun #8 GR010 HYBRID, met een achterstand van slechts 39,119 seconden. De vierde overwinning van auto #7 in 2023 houdt de uitdaging voor het WK voor hun coureurs levend in de zevende en laatste race, waarbij de #8-crew nu een voorsprong van 15 punten heeft en er nog maximaal 39 over zijn.

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023 Foto 1

Een dubbele overwinning na het afsluiten van de eerste rij in de kwalificatie, weerspiegelt niet het volledige verhaal van een ongelooflijk spannende race vooraan, waarin de GR010 Hybrid’s door het veld vochten en pas in het vijfde uur de leiding namen. Bij de start werd Mike Conway naar de derde plaats geduwd en Sébastien Buemi zakte naar de zesde plaats. Hij werd geraakt door de #50 Ferrari in een chaotische eerste bocht. Toen het racen werd hervat na een safety car in de eerste ronde, werd Mike Conway van de baan geduwd terwijl hij voor de tweede plaats vocht en zakte hij naar de vierde plaats, terwijl Sébastien Buemi de #2 Cadillac inhaalde voor de vijfde plaats.

Tijdens een spannende strijd tussen de WK-kandidaten TOYOTA GAZOO Racing en Ferrari kwamen de GR010 Hybrid’s als beste uit de bus. Conway en Buemi vochten zich allebei een weg langs de twee Ferrari's en toen de leidende #6 Porsche een pitstop maakte voor brandstof, leidde de #7 na het eerste uur vanaf de #8.

De druk aan de voorkant nam toe na de eerste coureurswissels, die rond de twee uur kwamen. José Maria Lopez zette onmiddellijk de snelste ronde van de race neer en kwam tijdens een oplaadstint tot op zeer korte afstand van de #6 Porsche, waarbij Ryo Hirakawa ook het gat op de als derde geplaatste #8 dichtte.

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023 Foto 5

Lopez zocht meedogenloos een weg voorbij de leider en al snel waren de top drie amper een seconde van elkaar verwijderd na een reeks snelle ronden van Hirakawa, die uiteindelijk Lopez passeerde voordat hij aan het einde van het vierde uur een gewaagde inhaalactie maakte voor de leiding.

Een paar minuten later zorgden de laatste coureurwissels ervoor dat Brendon Hartley de leiding overnam, met Kamui Kobayashi op een goede tweede plaats. Kobayashi was de snelste auto op de baan en nam al snel de leiding, waardoor zijn voorsprong werd vergroot toen Brendon Hartley tot in het laatste uur van de race de korte druk van de #6 Porsche afweerde.

Kamui Kobayashi controleerde de laatste etappes en pakte de geblokte vlag na 229 ronden, waarmee hij de negende overwinning van TOYOTA GAZOO Racing in 10 races op de Fuji Speedway behaalde en de ongeslagen reeks van het team, die teruggaat tot 2016, voortzette. Brendon Hartley kwam als tweede over de streep voor de #8-crew.

Nadat hij het team het hele weekend had geleid, voegden Toyota-president en TOYOTA GAZOO Racing Europe-voorzitter Koji Sato zich bij de coureurs om een zuurverdiende overwinning en wereldtitel op het podium te vieren. Het seizoen wordt op 4 november afgesloten met de 8 Hours of Bahrein.

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023 Foto 3

Kamui Kobayashi (teambaas en coureur, auto nr. 7): “Een één-twee finishen was ons doel en het was niet gemakkelijk, maar ons tempo was briljant. Dank aan het team voor hun harde werk, en dank aan Toyota en onze partners voor hun deelname hieraan. Ik was erg blij om zoveel TOYOTA GAZOO Racing-vlaggen op het circuit te zien; Ik waardeer de grote steun van de fans enorm. Het was een moeilijke race, vooral na de start toen we wat posities verloren. Het is een hele uitdaging om Hypercars hierin te halen en het ronden van de andere auto's was ook moeilijk, maar we hebben de situatie goed aangepakt, we hebben gedaan wat we moesten doen en het team heeft de coureurs echt geholpen. We zijn erg blij dat we de titel hebben gewonnen tijdens onze thuisrace. Het was een grote uitdaging dit seizoen, maar we hadden een snelle auto en een sterk team, we maakten geen fouten en de coureurs hebben geweldig werk geleverd. Ons eerste doel was het winnen van de constructeurstitel en dat gaan we vieren. De volgende stap is de rijderstitel, onze auto staat een beetje achter in het puntenklassement, maar we zullen hard werken en er alles aan doen in Bahrein.”

Uitslag 6 Hours of Fuji:
1st #7 TOYOTA GAZOO Racing 229 laps
2nd #8 TOYOTA GAZOO Racing +39.119secs
3rd #6 Porsche Penske (Estre/Lotterer/Vanthoor) +47.768secs
4th #50 Ferrari AF Corse (Fuoco/Molina/Nielsen) +1 lap
5th #51 Ferrari AF Corse (Pier Guidi/Calado/Giovinazzi) +1 lap
6th #38 Hertz Team Jota (Da Costa/Stevens/Ye) +1 lap

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023 startfoto

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023 Foto 4

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023 Foto 2

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023 Foto 7

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023 Foto 6

6 Hours of Fuji Toyota winnaar en WEC kampioen 2023


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS