Formule 1

Vowles: afscheid Rosberg van Formule 1 'bizar moment'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 april 2021 10:30

Het nieuws van Nico Rosbergs afscheid van de Formule 1, dagen na het winnen van het wereldkampioenschap van 2016, overviel de hele F1-gemeenschap - maar nog meer het Mercedes-team.

Nico Rosberg Mercedes Grand Prix F1


De hoofdstrateeg van de Zilverpijlen, James Vowles, is van mening dat de beslissing van de Duitser om om contractontbinding te vragen 'bizar' was, gezien hij nog steeds de kans zou hebben om de komende jaren races te winnen en mogelijk nog een kampioenschap op zijn naam te schrijven.

Vowles onthulde de omstandigheden waarin het nieuws van Rosbergs vertrek aan senior-stafleden binnen het team werd meegedeeld. "Toto Wolff riep ons op kantoor en we wisten niet echt wat we konden verwachten", zei Vowles op de Beyond The Grid-podcast. "Maar als Toto had gezegd 'noem vijf dingen op die ik misschien ga zeggen', dan stond Nico die met pensioen gaat niet op dat lijstje."

"Het was gewoon een bizar moment. Zelfs nu is het moeilijk te begrijpen waarom hij besloot te vragen om zijn contract te ontbinden, want ook al zou hij Lewis niet meer verslaan, hij zat in een goede auto, hij zou races winnen, hij zou deel uitmaken van een team dat geweldig sterk was.

"Maar er moeten heel persoonlijke redenen voor zijn geweest. Hij had duidelijk bereikt wat hij wilde. Maar zijn beslissing was een grote, grote schok."

Rosberg is een andere weg ingeslagen sinds hij de sport heeft verlaten. Hij is nu eigenaar van een Extreme E-team, is duurzaamheidsondernemer geworden en werkt als tv-presentator.

Hij heeft duidelijk geen spijt van deze beslissing, want de 35-jarige oud-coureur heeft eerder gezegd dat hij niet van plan is om weer achter het stuur te kruipen, in welke vorm dan ook - zeker niet als je bedenkt hoeveel moeite het hem heeft gekost om Lewis Hamilton in een seizoen te verslaan, naast het feit dat hij meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen.

De Duitser zei op het moment van zijn afscheid dat hij niet zeker wist of hij 'de ballen had' om het te doen, maar wetende dat zijn laatste Grand Prix voor de deur stond, verlichtte de druk op weg naar de titelbeslissende race van 2016.

"Wat me voor de race van zondag de meeste duidelijkheid gaf, was de gedachte: 'ik ga hier vandaag echt winnen, dit wordt mijn laatste race, dus laat ik het allemaal goed in me opnemen'", zei Rosberg later. "Het nam wat van die enorme druk weg, dus dat was heel fijn."

"Dat eindigde zodra de lichten uitgingen, want daarna was het de meest intense, gekke en zware race van mijn leven. Daarna was het gewoon een proces op maandag. Ik wist niet of ik de ballen had, dus het kostte wat tijd."

"Ik heb deze jeugddroom nu bereikt en ik ben niet bereid om nog een jaar zo'n verbintenis aan te gaan. Ik ben niet geïnteresseerd in vierde worden of wat dan ook. Ik ben een vechter en ik wil winnen."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS