Karting • GK4 Kartseries

Voetbal of racen? Zoon Wesley van oud-Feyenoord-keeper Ed de Goeij racet naar podiumplaats!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 augustus 2020 00:19 • Print artikel

GENK – Oud-Feyenoord-keeper Ed de Goeij zag het al voor zich: zijn zoon onder de lat bij een profvoetbalclub, maar vooralsnog verkiest De Goeij junior karting boven keepen. Dat Wesley een goede coureur is, bewees de veertienjarige racer uit Bergschenhoek zondag wel. Tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series eindigde hij knap als tweede in de Formula Honda 9PK-klasse. Het was bovendien zijn eerste podiumplaats.

wesley de goeij

Vader Ed veegt vertwijfeld met zijn grote handen over zijn gezicht en kijkt gemaakt teleurgesteld. Het is even na zessen op Karting Genk, de races zitten erop en zoon Wesley heeft zojuist doodleuk verteld dat hij karten nog leuker vindt dan voetbal. “Gewoon: de adrenaline, dat je op hoge snelheid de bocht ingaat en dat je aan het eind van de bocht weer vol op het gas gaat. Dat. Die kick”, verklaart hij.

Pa Ed lacht. “Ik zal eerlijk zijn”, zegt de voormalig voetbalprof in de brasserie van het circuit. “In het begin was het niet mijn tak van sport, maar hij vindt het zo leuk. Wie zijn wij dan als ouders om te zeggen: het mag niet, je moet gaan voetballen. Karten is iets heel anders dan voetbal. Het is een individuele sport. Wij hebben altijd gezegd: wij vinden het belangrijk om een teamsport te doen. Daarom zit hij op voetbal. Maar hij wilde dit per se doen. Tot op heden kunnen we het gelukkig combineren.”

Want Wesley voetbalt nog steeds graag naast het karten. Hij is – hoe kan het ook anders – keeper bij BVCB in zijn woonplaats. Dat kan hij ook heel behoorlijk. Maar hij heeft dan ook de oud-keeper van onder andere Feyenoord, Chelsea en het Nederlands Elftal als coach. En qua lengte komt hij al aardig bij zijn boomlange vader in de buurt. Wesley: “Ik kon naar de 15-1 maar ik heb nee gezegd, want dan kon ik niet meer karten. Nu zit ik ook in het team bij mijn vrienden.” Hij geniet van zijn sport. “Het gaat echt wel goed. Dat komt ook door het team.”

Wesley rijdt sinds dit jaar bij het Vlaardingse PdB Racing Team van Nick en Peter de Bruijn. Laatstgenoemde is de man die ooit wereldkampioen karting werd door de latere Formule 1-legende Ayrton Senna te verslaan. “Bij PdB kunnen we trainen wanneer we willen. Tijdens de training gaat iemand voor je rijden en daar leer je heel veel van. Ook hebben we een data-man. Die legt precies uit wat je in elke bocht nog beter kunt doen.”

Ed: “Je ziet dat hij heel grote stappen maakt. We trainen meer. Het komt ook door de professionaliteit van het team. Het is hun werk. Iedereen heeft het steeds over Räikkönen, Bottas en wie dan ook. Maar als je ziet wat Peter en Nick in de kartsport allemaal gedaan hebben... Petje af.”

wesley de goeij

Twee jaar geleden zat Wesley voor het eerst in een kart. “Een vriendin van me zat bij me in de klas, Amber, en zij kart ook. Ze had me gevraagd een keer binnen te gaan rijden. Dat was in Poeldijk bij Van der Ende. Daarna ging ik les nemen. Uiteindelijk zei iemand tegen me: misschien vind je het ook leuk om buiten te gaan rijden. Dat zijn we vorig jaar gaan doen. Het ging goed, en dit jaar gaat het nog veel beter. Sindsdien heb ik het kartvirus.” Ed, met een lach: “Je kan het kartvirus wel krijgen, maar hoe kom je ervan af?”

Nu is Wesley dus wekelijks op een circuit te vinden. Hij staat inmiddels als talent te boek, met de knappe tweede plaats op de Belgische piste als bewijs. “Ik ben echt tevreden. De start ging heel goed, daarna heb ik een hele tijd in een treintje gereden. In de laatste vijf minuten heb ik nog proberen in te halen. Ik lag even eerste, daarna tweede, derde, en uiteindelijk ben ik tweede geworden. Het was heel spannend.”

Ook voor de ouders, want toekijken tijdens de races is ‘altijd spannend’, ook al is het niet Eds favoriete sport. Hij spreekt zelfs in de we-vorm, zoals gebruikelijk in het karten. “Hij heeft het de hele dag moeilijk gehad, we kwamen in eerste instantie tijd tekort”, zegt De Goeij senior. “Gelukkig heeft Stefano (Wesleys monteur, red.) het probleem kunnen vinden en dat heeft geresulteerd in de tweede plaats. Mijn vrouw en ik zijn heel trots op wat hij vandaag heeft laten zien!”

Wesley bedankt zijn monteur Stefano, Peter en Nick de Bruijn, Beau, Senna, Michael en natuurlijk ook KWM Racing waar hij begonnen is en zijn ouders.

Wesley de Goeij wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van der Valk Blijdorp, Karwei, Paul en Paul en Garage Breugem. Volgend jaar wil hij in de prestigieuze IAME X30-kampioenschappen gaan rijden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS