Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Vincent Vosse klaar voor de grote uitdaging in de Total 24 Hours of Spa: "We zijn gemotiveerder dan ooit"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 oktober 2020 12:17 • Print artikel

De Total 24 Hours of Spa 2020 zal een wedstrijd als geen andere zijn, aangezien de race voor het eerst in zijn geschiedenis in de herfst zal plaatsvinden. De grootste GT3-race ter wereld is in normale omstandigheden reeds een flinke uitdaging, zowel op vlak van voorbereiding als tijdens de race zelf, en in deze uitzonderlijke periode is die stelling zeker niet minder waar! Vincent Vosse licht ons deze uitzonderlijke editie toe, enkele dagen alvorens zijn Team WRT vier Audi R8 LMS GT3 (waaronder twee met directe steun van Audi Sport) inzet.

Vincent Vosse Audi WRT

Vincent, bent u klaar voor de Total 24 Hoursof Spa?
“Natuurlijk zijn we klaar! Al zou ik liegen als ik u vertel dat WRT, net als de overige teams, deze wedstrijd op dezelfde manier heeft voorbereid als de voorbije jaren. Van bij de start van de Endurance Cup in Imola in het laatste weekend van juli, eigenlijk de initiële datum voor de 24 Uur, volgen de wedstrijden elkaar in een hels tempo op. We werken parallel drie programma’s af, namelijkde GT World Challenge Europe – waar de 24 Uur deel van uitmaakt – maar ook het Duitse GT-kampioenschap ADAC GT Masters en het DTM. Daarnaast zijn er eveneens enkele bijkomende races, zoals onze deelname aan de 8 Uur van Indianapolis. In 17 opeenvolgende weekends tussen eind juli en half november, zullen we 25 races hebben afgewerkt en zal er voor WRT geen enkel weekend geweest zijn zonder wedstrijd. En dan spreek ik nog niet over de testsessies die we daarnaast nog afgewerkt hebben…”

We kunnen ons inbeelden dat omgaan met vermoeidheid binnen uw team een van de sleutels tot succes is?
“Dat is inderdaad een grote uitdaging. In normale omstandigheden hebben we reeds een flinke kluif aan het runnen van drie programma’s. Dit jaar, met de zeer compacte kalender en alle beslommeringen gelinkt aan de gezondheidscrisis, is de opdracht voor onze mensen nog complexer. Vanaf het ogenblik dat er een probleem optreedt, bijvoorbeeld het ongeval in Barcelona waar we tijdens de nacht in allerijl een wagen vanuit België moesten laten overkomen om het weekend te kunnen verderzetten, weet je dat er minder tijd overschiet om te recupereren en merk je meteen dat de vermoeidheid zich opstapelt. Iedereen voelt dat en het komt er op dat moment op aan de zenuwen onder controle te houden. Verder moet je ook begrijpen dat we op elk programma vaste medewerkers hebben en dat zij zeer beperkt van het ene naar het andere kampioenschap schuiven. De Total 24 Hours of Spa vormt een uitzondering op die regel, aangezien we bij die race versterking nodig hebben. Daarnaast is er uiteraard het ganse team dat ons vanuit de werkplaats ondersteunt. Deze teamleden komen in aanraking met alle programma’s.”

Betekent dit dat er dan in feite drie verschillende teams zijn binnen Team WRT?
“In zekere zin wel ja. Anders zou het niet werkbaar blijven. Tussen elk weekend moeten de monteurs de wagens klaarstomen, het gereedschap terug in goede staat brengen etc. En uiteraard hebben ze ook nood aan tijd om te recupereren. Dat is waarom sommigen ‘enkel’ de GT World Challenge Europe, ‘enkel’ de ADAC GT Masters of ‘enkel’ het DTM doen. De medewerkers die actief zijn in meerdere programma’s bevinden zich eerder op managementniveau, de verantwoordelijken voor de sportieve kant, bepaalde ingenieurs en bepaalde rijders die de twee GT-programma’s combineren.”

Helpt deze aanpak met verschillende teams u ook in het omgaan met de COVID-19-crisis?
“Uiteraard, want op die manier vermijden we maximaal dat personen van de ene naar de andere bubbel gaan. We zijn op dat vlak reeds van bij het begin zeer rigoureus te werk gegaan en hebben ons eigenlijk georganiseerd naar de wensen van de organisatoren. Naast het respecteren van de sociale afstand, testen we ons personeel tevens meermaals per week op Covid-19 en aarzelen we niet om hen in quarantaine te plaatsen in geval van twijfel. De gezondheid van onze mensen is niet enkel van kapitaal belang, maar het is tevens de beste manier om een eventuele verspreiding van het virus binnen ons team en de daaraan gelinkte impact op onze sportieve programma’s te voorkomen.”

U trok uw beide wagens terug uit de wedstrijd van de ADAC GT Masters op de Red Bull Ring afgelopen weekend...
“Ja en dat om precies die redenen. Toen we op het circuit aankwamen, ontvingen we de resultaten van de tests die eerder die week waren uitgevoerd, waarbij we de melding kregen dat er drie positieve gevallen waren. De drie betrokken personen zijn meteen geïsoleerd en in de loop van de dag hebben we de hele groep opnieuw getest. Bij de honderden testen die we sinds eind juli hebben uitgevoerd zijn er reeds enkele gevallen waarbij er, bij een hertest, vervolgens een negatief resultaat uit de bus kwam. We wilden echter geen enkel risico nemen met personeel en rijders in de aanloop naar de Total 24 Hours of Spa. Forfait geven was bijgevolg een moeilijke beslissing, maar het was de enige juiste. Daarnaast hebben zowel de verantwoordelijken bij Audi Sport als de promotoren van de ADAC GT Masters ons gefeliciteerd met onze interne organisatie en onze aanpak tijdens deze gezondheidscrisis.”

We kunnen ons voorstellen dat het uitvoeren van deze tests – en omgaan met de crisis in het algemeen – heel wat organisatie vraagt?
“Tegen wie zeg je het! We zijn heel wat dank verschuldigd aan het ondersteunende team dat vanuit ons hoofdkwartier in Baudour werkt. Dit alles heeft uiteraard een enorme impact op het hele logistieke proces. Ik geef een voorbeeld: bij de wedstrijd van de GT World Challenge Europe in Zandvoort hadden we officiële Audi Sport-rijders die pendelden tussen Nederland en Duitsland voor de 24 Uur van de Nürburgring. Audi Sport vroeg ons om voor hun rijders PCR-testen uit te voeren met een zeer snel resultaat zodat zij zonder zorgen naar de Nürburgring konden afzakken. De hele organisatie rond het uitvoeren van deze testen bemoeilijkte de zaken enorm in een seizoen dat al niet eenvoudig was vanwege het zeer compacte programma, maar we hadden geen keuze.”

Voor de allereerste keer zal de wedstrijd plaatsvinden in de herfst. Wat verwacht u?
“Zonder twijfel wordt dit een bijzondere editie van de Total 24 Hours of Spa! We hebben het reeds aangehaald, de omstandigheden zijn uitzonderlijk en we moeten omgaan met de vermoeidheid en een andere logistieke aanpak. Al hebben we ons niet kunnen voorbereiden zoals we gewend zijn, toch hopen we dat onze tien jaar ervaring bij deze mythische race ons zullen helpen. Het grootste verschil zal zitten in de langere nacht, aangezien we vier en een half uur extra in de duisternis zullen rijden in vergelijking met de wedstrijd eind juli. We moeten ook rekeninghouden met de baantemperatuur, die veel lager zal zijn, en het weer dat – zoals zo vaak in Francorchamps – onvoorspelbaar kan zijn. De uitdaging is enorm, maar ik kan je zeggen dat we gemotiveerder zijn dan ooit tevoren. Onze tweede en meest recente zege dateert van 2014 en ons laatste podium van 2016. Het wachten duurt reeds veel te lang en we gaan er alles aan doen om daar dit weekend een einde aan te maken!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS