Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

VinFast introduceert in Parijs zijn eerste twee nieuwe modellen voor het premium segment: een Sedan en een SUV

Hanoi - Het nieuwe én vernieuwende Vietnamese automerk VinFast werkt samen met toonaangevende bedrijven uit de auto-industrie aan de ontwikkeling, fabricage en productie van zijn eerste twee modellen: een sedan en een SUV. Beide modellen zullen op 2 oktober 2018 tijdens de Autosalon van Parijs hun internationale première beleven. De modellen weerspiegelen de filosofie van het merk: 'Vietnamees, stijl, veiligheid, creativiteit en vernieuwend'.

VinFast speelt een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de auto-industrie in Vietnam. Hiermee levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de economische en industriële transformatie van het land en aan de uiteindelijke verbetering van de levensstandaard van de Vietnamezen.



Samenwerkingsverbanden spelen een centrale rol in de strategie van VinFast om twee premiummodellen te ontwikkelen die voldoen aan de internationale normen op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid, veiligheid en ontwerp. En dat ook nog eens van nul af aan tot serieproductie, in twee jaar tijd. Om dit te realiseren hebben VinFast en zijn partners de ontwerp- en ontwikkelingsprogramma's naast elkaar uitgevoerd, en is er tegelijkertijd begonnen met de bouw van een gloednieuwe en hypermoderne productiefaciliteit.

Topontwerp

VinFast stelde het Vietnamese volk aan het begin van het ontwerpproces in de gelegenheid om via een unieke openbare stemming de stijlrichting te bepalen. Op basis van de winnende stijlconcepten van Italdesign heeft het wereldberoemde ontwerpteam van Pininfarina het definitieve ontwerp van de auto's gemaakt. Hierdoor kenmerken de eerste twee modellen van VinFast zich door Italiaanse flair en Italiaans raffinement in combinatie met sterke Vietnamese invloeden.

Moderne nieuwe platformen

VinFast en zijn constructiepartners ontwikkelen twee premiummodellen in de helft van de tijd die normaliter aan de ontwikkeling van een nieuwe auto besteed wordt. Om ervoor te zorgen dat de ambitieuze planning gehaald kon worden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, koost VinFast voor de toonaangevende experts op de verschillende vakgebieden.

Meer dan 400 technici van toonaangevende autofabrikant Magna Steyr ontwikkelden een nieuw platform voor elk van de introductiemodellen van VinFast. Het Oostenrijkse bedrijf is verantwoordelijk voor de integratie van nieuwe voertuigsystemen, de modernste ECU-technologieën van Bosch en een nieuw geavanceerd elektrisch en elektronisch systeem. Deels op basis van in licentie gegeven patenten en knowhow maken de nieuwe platformen uitgebreid gebruik van aluminium en de nieuwste generatie van ultrasterk staal. In Vietnam en Europa worden 300 prototypen aan testen onderworpen.

De resulterende platformen vertonen de kwaliteit, dynamiek en finesse van de nieuwste en in hun klasse toonaangevende modellen van gerenommeerde premiummerken. Daarnaast zijn ze geschikt voor reeds aangekondigde en toekomstige veiligheidsvoorschriften en technologieën.



Nieuwe krachtige en efficiënte motor

Het Oostenrijkse AVL, een wereldwijde leider in aandrijflijnen, heeft via in licentie gegeven patenten en knowhow een uitgebreid ontwikkelingsprogramma voor de motor uitgevoerd. Het resultaat is een 2-literbenzinemotor met vier cilinders in lijn die aan de toepasselijke wet- en regelgeving voldoet, uitzonderlijke prestaties levert en uiterst efficiënt is. Hij is verkrijgbaar met een vermogen van 130 kW en 170 kW en zal in Zuidoost-Azië één van de eerste motoren zijn die in overeenstemming is met emissienorm Euro 5.

De nieuwe motor van VinFast is gekoppeld aan de beroemde achttrapsautomaat van ZF, die wereldwijd beschouwd wordt als één van de allerbeste in zijn soort.



Hypermoderne productiefaciliteit

Het gloednieuwe, 335 hectare grote complex van VinFast, nadert zijn voltooiing. Het terrein ligt dichtbij de belangrijke havenstad Hai Phong in het noorden van Vietnam en is voor een deel teruggewonnen op de zee.

De faciliteit zal één van de meest geavanceerde productieplants ter wereld zijn dankzij de grootschalige toepassing van Industry 4.0-systemen, dataverzamelings- en beheersystemen, onderling verbonden sensoren en cloudservers van Siemens en SAP. Dankzij deze technologieën kan VinFast de efficiency, productiviteit en kwaliteit op alle productiegebieden steeds verder verbeteren.

De in de 50.000m2 grote walserij gebruikte productieprocedés en -technologieën zijn afkomstig van het Duitse Schuler. De volledig geautomatiseerde, 100.000m2 grote plaatwerkerij zal de modernste van Zuidoost-Azië zijn. Ze is ontworpen en ingericht door FFT, EBZ en Hirotec en uitgerust met 1.200 robots van ABB.

De hoofdpartner voor de plaatwerkerij is Dürr, dat verschillende geavanceerde lakprocedés en -technologieën heeft aangebracht. Deze waarborgen dat het lakproces aan de internationale milieunormen voldoet en dat het lakwerk van de auto's van VinFast het toonbeeld van afwerking is. Het slimme EcoSmart VEC-luchtbehandelingssysteem van Dürr zorgt voor een optimale energie-efficiëntie tijdens het drogen. De plaatwerkerij kan meer dan 800 voertuigen per dag verwerken.



De motorenwerkplaats is ontworpen en ingericht door toonaangevende specialisten, waaronder GROB, Thyssenkrupp, AVL en MAG. Hij beschikt over precisiebewerkingstechnologieën en een faciliteit voor de controle van warme en koude motoren.

De 200.000m2 grote assemblage- en eindmontagelijn is het product van een partnership met Eisenmann. Dit bedrijf heeft een in hoge mate geautomatiseerd systeem met transportbanden en gemotoriseerde transportwerktuigen ontwikkeld en geïnstalleerd. De belangrijkste assemblageprocessen zijn uiterst flexibel, waardoor er op de lijn meerdere modellen tegelijk geassembleerd kunnen worden.

Er zitten nog meer partnerships in de pijplijn. Deze zijn er vooral op gericht om het pad te effenen voor de vestiging van wereldwijd toonaangevende toeleveranciers op het leverancierspark van het complex. Via dit park kan VinFast de voortgaande ontwikkeling van de toeleveringsketen voor de auto-industrie in Vietnam blijven stimuleren en de lokale toelevering van zijn productiefaciliteit uitbreiden. Verschillende grote internationale toeleveranciers hebben al aangegeven zich op het leverancierspark te willen vestigen, waaronder de Duitse ZF Group, de Amerikaanse Lear Corporation en het Thaise AAPICO.

Naast partnerships op het gebied van technologie en productieprocessen heeft VinFast tevens een samenwerkingsverband met Eckert Schulen voor het jaarlijks opleiden van 200 leerlingen op een speciaal voor dit doel gebouwd trainingscentrum op het complex. De leerlingen krijgen er les in werktuigkunde en mechatronica. Het lesprogramma voldoet aan de Duitse normen. Als ze dit programma met goed gevolg afsluiten, ontvangen ze een certificaat van de Duitse Kamer van Koophandel.

VinFast is een dochteronderneming van Vingroup, één van de grootste particuliere ondernemingen van Vietnam. In 2017 realiseerde Vingroup een omzet van 3,8 miljard dollar. De groep, die dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert, is een toonaangevende speler in de Vietnamese bouw- en vastgoedsector en heeft daarnaast grote belangen in het onderwijs, de gezondheidszorg, de landbouw, het toerisme en de detailhandel in Vietnam. VinFast vertegenwoordigt de waarden van zijn moedermaatschappij: de industriële ontwikkeling van Vietnam versterken, de modernisering van het land blijven aanjagen en de levensstandaard van de Vietnamezen verbeteren.