Formule 1

Verstappen: "Een tijdstraf van tien seconden vind ik belachelijk! Zeker in zo’n bocht, dat kan niet!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 juli 2021 03:27 • Print artikel

Max Verstappen is uitgevallen in de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Nederlander startte vanaf pole positie, maar had na het uitgaan van de vijf rode lichten direct zijn handen vol aan een strijdlustige Lewis Hamilton. Max wist de aanvallen van de Mercedes-coureur meermaals af te slaan, totdat het noodlot toesloeg en het tweetal elkaar bij het ingaan van Copse raakte. Verstappen schoot hard de bandenstapels in, maar kon op eigen kracht uitstappen. Hij werd echter afgevoerd naar het ziekenhuis voor een aantal medische checks. Het is na de klapband in Azerbeidzjan de tweede keer dit seizoen dat de Limburger buiten de punten eindigt. Lewis Hamilton kon zijn weg wél vervolgen en wist zich – na een door de wedstrijdleiding opgelegde tijdstraf van tien seconden – terug te vechten en voor eigen publiek de overwinning te pakken. Charles Leclerc en Valtteri Bottas completeerden het podium.

Max Verstappen F1 portret

“Het ziet er okay uit, maar het was een flinke klap”, laat vader Jos Verstappen tijdens de wedstrijd weten, als hem gevraagd wordt hoe Max het maakt. “Max voelde zich wat licht in zijn hoofd en is in het ziekenhuis om een CT-scan te laten maken. Hij was echter goed bij. Zijn schouder is wel wat pijnlijk en hij heeft hier en daar wat blauwe plekken.” Later op de avond werd Max Verstappen ontslagen uit het ziekenhuis.

Over het incident met Lewis Hamilton laat de voormalig Formule 1-coureur weten: “Ik heb het ongeval samen met Max teruggekeken. Hij geeft aan dat hij Lewis genoeg ruimte gaf en er half voor zat, maar dat Hamilton vervolgens tegen zijn achterwiel reed. Dan weet je dat je fout zit. Dat er vervolgens slechts een tijdstraf van tien seconden volgt, vind ik belachelijk. Zeker in zo’n bocht, dat kan niet.”

Max Verstappen F1 Silverstone

Onder een blauwe hemel gaat de tiende Grand Prix van het seizoen van start. Max Verstappen komt goed uit de startblokken, maar dient bij het ingaan van de eerste bocht direct zijn eerste plek te verdedigen ten opzichte van een aanstormende Lewis Hamilton. De Brit waagt een nieuwe poging op het eerste rechte stuk richting Brooklands, maar Verstappen weet zijn Red Bull-bolide breed te houden en de aanval af te slaan. Het gevecht gaat door, tot het bij het ingaan van Copse vreselijk mis gaat. Hamilton positioneert zich aan de binnenkant, maar het tweetal raakt elkaar, waarbij Max aan het kortste eind trekt en hard de bandenstapels in vliegt. Hamilton kan zijn weg wél vervolgen, maar komt niet geheel ongeschonden uit de strijd. De safety car wordt direct naar buiten gebracht, maar al snel besluit de wedstrijdleiding de wedstrijd stil te leggen zodat de zwaar gehavende RB16B van Verstappen geborgd kan worden en de bandenstapels kunnen worden gerepareerd.

Iets voor 16:45 uur (Nederlandse tijd) rijden de coureurs weer naar buiten en wordt de race middels een staande start hervat. Charles Leclerc start ditmaal vanaf de eerste plek, met Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en beide McLarens achter zich. Lando Norris weet zich al snel tussen beide Mercedessen te wurmen door aan Bottas voorbij te gaan en P3 te pakken. Niet veel later maakt de wedstrijdleiding bekend dat Lewis Hamilton naar aanleiding van de crash met Verstappen een tijdstraf van tien seconden aan zijn broek krijgt.

Als er ongeveer een derde van de race verreden is, meldt Charlec Leclerc over de boordradio dat er een probleem met de Ferrari-krachtbron is. Lewis Hamilton dicht het gat naar de Monegask, maar het euvel lijkt een aantal ronden later vooralsnog opgelost, waardoor Leclerc zijn voorsprong weer kan uitbouwen. Lando Norris verliest even later tijdens zijn pitstop veel tijd, waardoor Valtteri Bottas de laatste podiumplek weer kan overnemen.

In de achtentwintigste ronde is het de beurt aan Lewis Hamilton, die vanaf de tweede plek naar binnen komt voor zijn tijdstraf en pitstop. Hij komt achter zijn teamgenoot en Lando Norris weer de baan op. Twee ronden later meldt raceleider Charles Leclerc zich in de pitstraat. De Ferrari-coureur behoudt de leiding in de wedstrijd en verlaat met een voorsprong van bijna acht seconden de pitstraat.

Lewis Hamilton weet in ronde tweeëndertig Lando Norris te verschalken voor de derde plek en zet zijn zinnen hierna op concullega Valtteri Bottas. Als het gat eenmaal gedicht is, wordt het de zevenvoudig wereldkampioen niet moeilijk gemaakt, aangezien teamorders vanuit de Duitse renstal ervoor zorgen dat Hamilton geen tijd verliest bij het voorbijgaan aan zijn teamgenoot.

In de slotfase van de wedstrijd slinkt de voorsprong van raceleider Leclerc met iedere omloop. Als er nog drie ronden te verrijden zijn, ruikt Lewis Hamilton zijn kans bij het ingaan van Copse. Dit keer gaat het wel goed en pakt de Brit de leiding in de wedstrijd, welke hij ook niet meer uit handen geeft. Hamilton ziet als eerste het zwart-wit geblokt en pakt zijn vierde overwinning van dit seizoen. Charles Leclerc en Valtteri Bottas completeren het podium, terwijl McLaren met een vierde plek voor Lando Norris en een vijfde plek voor Daniel Ricciardo een mooi aantal punten bij elkaar sprokkelt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS