Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Vernieuwde samenwerking tussen Porsche en Penske met LMDh Hypercar-project: "Ongeëvenaard succesverhaal"

Uitgegeven door Wim Boekel • 4 mei 2021 15:40 • Print artikel

Penske gaat onderdeel uitmaken van de terugkeer van Porsche naar de LMDh-klasse van zowel het FIA World Endurance Championship als het IMSA Weathertech Sportscar Championship. Porsche wil in 2023 terugkeren naar de top van het prototype racen en het Amerikaanse team gaat de officiële inzet van het fabrieksteam voor haar rekening nemen.

Porsche


Het gaat een hernieuwde kennismaking worden tussen Penske en Porsche. Het Amerikaanse team kende successen in 1972 en 1973 met het Duitse merk, toen zij de titel in de Can-Am wonnen. Van 2006 tot en met 2008 was Penske succesvol met de RS Spyder LMP2. Ze wonnen drie jaar op rij de titel en behaalden 11 overwinningen. Daarna reed het team nog in de Grand-Am series met een Riley Daytona Prototype, die aangedreven werd door een Duitse krachtbron. Met de vernieuwde samenwerking betekent het dat er een einde komt aan de relatie tussen Penske en het Honda-merk Acura. Er is geen periode aan de deal met Porsche gekoppeld, behalve dat men zegt dat het voor een aantal jaren is.

"Porsche en Penske delen een bewezen staat van dienst”, zegt de directeur ven Porsche Motorsport. “Team Penske heeft naam voor haarzelf gemaakt met een bijna ongeëvenaard succesverhaal in de motorsport. In de lange lijst met overwinningen ontbreekt de naam Le Mans echter. Ik hoop dat we dit succes vanaf 2023 eindelijk kunnen boeken met Porsche Penske Motorsport. Dat zou dan de 20e overwinning van Porsche op La Sarthe zijn.”

Voor teamoprichter Roger Penske komt daarmee een droom in vervulling. De Amerikaan heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij met zijn team terug naar Le Mans wil. “We vertegenwoordigen Porsche al meer dan zes decennia op het circuit of in onze bedrijven”, reageert Penske. “Het erfgoed dat we samen hebben genoten, is ongeëvenaard in onze geschiedenis. Ik kan niet wachten om te beginnen met bouwen aan een wereldwijd raceprogramma met Porsche dat in de toekomst gaat meevechten voor overwinningen en kampioenschappen.”

Porsche voorzitter Oliver Blume wijst er op dat het de eerste keer is dat Porsche Motorsport een wereldwijd team heeft dat aan de twee grootste endurance series deelneemt. “Daartoe gaan we teambases opzetten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan”, vertelt Blume. “Dit stelt ons in staat om optimale structuren te creëren, die we nodig hebben voor algemene overwinningen te behalen in bijvoorbeeld Le Mans, Daytona en Sebring.”

Penske Porsche

Het LMDh-fabriekprogramma gaat geplaatst worden bij Penske in North-Carolina. Een plek voor de WEC is nog niet bekend gemaakt. Daarnaast herhaalt Porsche dat ze in beide kampioenschappen ook met klantenteam willen gaan rijden. “We kijken vanaf het begin naar een mix van fabriek- en klantenauto’s”, aldus het hoofd van Porsche fabriek motorsport, Pascal Zurlinden. Porsche heeft nog niet bekend gemaakt welk bedrijf het LMP2-chassis gaat leveren. Het enige wat Zurlinden kwijt wil dat alle belangrijke beslissingen zijn genomen, zoals de chassis partner en de keuze van de motor. Een aankondiging hiervan vindt later deze maand plaats.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS